La Comunitat de Madrid no imposa l'ús obligatori de mascareta

El Conseller de Sanitat afirma que la seva utilització ja està 'generalitzada' a la regió

L'administració autonòmica exigeix que els viatgers que entrin per l'Aeroport de Barajas tinguin una PCR negativa

zentauroepp54195712 barajas llegadas200721124532

zentauroepp54195712 barajas llegadas200721124532 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Madrid i les Canàries continuaran sent les úniques autonomies on la mascareta no serà obligatòria en tot moment. Atès que a la Comunitat de Madrid l’epidèmia està «controlada», segons els termes que va utilitzar el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, i com que l’ús de la mascareta ja està «generalitzat»,de moment el Govern regional no veu necessari ampliar-ne l’ús. No descarta, això sí, prendre aquesta decisió si el virus comença a descontrolar-se, com ha succeït a Catalunya i Aragó.

Ruiz Escudero s’ha reunit aquest dijous amb el Ministre de Sanitat, Salvador Illa, per analitzar la situació epidemiològica a la comunitat, i segons la versió que ha traslladat el conseller en roda de premsa, Illa tampoc ha considerat necessari imposar aquesta mesura, ja que és l’autonomia «amb més conscienciació d’ús». El conseller ha recordat que va ser la primera administració regional a establir que és necessari portar la mascareta al transport públic, en espais tancats i a l’exterior sempre que no es pugui mantenir la distància de seguretat, i ha sigut l’única comunitat que ha repartit mascaretes gratuïtes.

Malgrat això, els serveis sanitaris han detectat un 80% més de contagis entre persones menors de 40 anys aquesta última setmana, per la qual cosa el conseller ha demanat als joves que incrementin l’ús de la mascareta i ha recomanat utilitzar-la en totes les reunions en espais tancats tot encara que es pugui garantir la distància.

Demana més controls a Barajas

Així mateix, ha explicat que en la reunió amb Illa ha sol·licitat al Govern que s’exigeixi als viatgers que arribin a Espanya perl’Aeroport de Barajas que abans d’embarcar s’hagin realitzat un test PCR i que hagi donat negatiu entre 48 hores i 72 hores abans de volar. L’exigència ve motivada perquè els serveis madrilenys de salut han detectat un increment del nombre de viatgers contagiats, que ha passat de 25 al juny a 43 al juliol. Només en els últims dos dies s’han detectat 13 contagiats més. No obstant, els controls efectuats a l’aeroport, on es pren la temperatura als viatgers i es realitza un examen visual i per escrit, només han detectat quatre dels 77 casos importats a la regió. Això demostra, segons el conseller madrileny, que els«controls no estan funcionant», per això s’exigeix que tots els viatgers arribin amb una PCR negativa.

Notícies relacionades

Però Illa, de moment, no ha acceptat la petició i tan sols ha proposat que Madrid i el Govern central firmin un conveni per al’intercanvi de les dades dels viatgers que arribin a Barajas.

Durant els últims dies la Comunitat de Madrid ha estat en el punt de mira perquè presenta una xifra més petita de repunts i de casos comunicats de contagis per coronavirus que altres regions, fins al punt que alguns metges de Catalunya han posat en dubte que les xifres ofertes pel Govern regional siguin reals. Alguns especialistes afirmen que el nombre derastrejadors és molt baix i que per això no s’estan detectant més casos i brots.