«MILLORES ASSISTENCIALS»

Madrid demana avançar a la fase 2 de la desescalada dilluns que ve

La presidenta Ayuso creu que amb mesures de flexibilitat la comunitat podria haver continuat a la fase 1

ayusook

ayusook

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Comunitat de Madrid ha presentat al Ministeri de Sanitat la documentació per demanar passar dilluns 8 de juny a la fase 2 de la desescalada del confinament pel coronavirus, han confirmat a Efe fonts de la Conselleria de Sanitat.

Les mateixes fonts han indicat que en la documentació han ressaltat les «millores assistencials» durant la crisi sanitària del coronavirus a la Comunitat de Madrid, així com els «reforços de professionals» i la «consolidació del sistema de detecció de casos».

Respecte al reforç de professionals, des de la Conselleria de Sanitat es remeten als contractes dels 10.100 sanitaris incorporats durant la pandèmia del coronavirus, que es van «prorrogant a mesura que van finalitzant».

D’aquests 10.100 contractes, 258 estaven destinats a reforçar l’atenció primària i es mantenen. A aquests se sumen 308 contractes de substitucions per incapacitat temporal, més 270 residents més a qui se’ls ha ofert la incorporació a partir de l’1 de juny, cosa que fa un total de 836 professionals.

L’atenció primària, clau

Els professionals d’atenció primària tenen un paper rellevant en la desescalada al ser els encarregats d’identificar contactes estrets de contagiats amb coronavirus i fer-los un seguiment diari.

Les úniques zones d’Espanya que segueixen a la fase 1 són la Comunitat de Madrid, la major part de Castella i Lleó, l’àrea metropolitana de Barcelona i Lleida (si bé la Generalitat també ha demanat l’avanç d’aquests territoris a la fase 2). 

Compres als centres comercials

Hores abans, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ja havia avançat que el Govern regional demanaria l’avanç en la desescalada, i va revelar que si s’haguessin acceptat mesures de flexibilitat podrien haver continuat «temporalment» a la fase 1. «Ja que les fases estan molt estipulades necessitem continuar avançant», va assenyalar en declaracions als mitjans, després de visitar els envelats on s’estan realitzant els tests de coronavirus a Torrejón de Ardoz.

Així, va remarcar que és important que es tornin a fer compres als centres comercials, com estableix la fase 2, perquè aquests estan tenint «pèrdues gravíssimes». Per a Ayuso, és important «continuar reactivant l’economia» i aprendre «a conviure amb el coronavirus».

Apel·lació a la responsabilitat

Respecte a la mobilitat del país que es podria flexibilitzar el mes de juny, Ayuso ha sostingut que el problema que es planteja als nous escenaris de la desescalada no són els desplaçaments entre comunitats autònomes sinó que no es prengui seriosament la responsabilitat individual. La presidenta ha recordat que aquesta és una qüestió que «encara competeix al Govern».

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha remarcat que s’estan veient repunts en zones d’Espanya on els ciutadans en general estan complint les normes, però una determinada família o grup d’amics «es relaxa i el pic torna».

Per a la cap de l’Executiu autonòmic, l’important és tornar a la normalitat «amb precaució». En aquest sentit, ha recordat que ha demanat «relaxar» les fases de la desescalada i ha remarcat que pel que fa a la tornada a la feina és possible fer-ho si es flexibilitzen els horaris o s’impulsa el teletreball.