davant la fiscalia i el suprem

El Defensor del Paciente denuncia Ayuso per presumptes homicidis imprudents

Per suposadament ordenar que els hospitals madrilenys no acceptessin avis procedents de residències

L'associació acusa la presidenta de la Comunitat de Madrid d'haver deixat «abandonats i desemparats» els avis

zentauroepp52980928 madrid  31 03 2020 sociedad  coronavirus    operarios  de un200331121302

zentauroepp52980928 madrid 31 03 2020 sociedad coronavirus operarios de un200331121302 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’associació El Defensor del Pacient ha interposat davant la Fiscalia General de l’Estat i el Tribunal Suprem una denúncia contra la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz de Ayuso, per la presumpta comissió d’un delicte d’omissió del deure del socors i homicidis imprudents per presumptament ordenar que els hospitals madrilenys no acceptessin avis procedents de residències durant la crisi de la Covid-19.

En la denúncia, la presidenta de l’associació, Carmen Flores, sustenta la seva petició en les afirmacions d’Ayuso en una entrevista publicada aquest cap de setmana al diari ‘El Mundo’, en la qual reconeix, segons la denunciant, que, de manera deliberada, «va ordenar no acceptar als hospitals els avis, fonamentalment procedents de les residències», que, presumptament, «van morir abandonats i desemparats».

Flores qualifica d’«inhumanes» les manifestacions d’Ayuso, criticant que decidís «deixar sense assistència mèdica els avis, amb evident infracció de l’article 14 de la Constitució Espanyola».

Així mateix, afirma que la presidenta regional va infringir amb això «tota la normativa en matèria de Sanitat i Drets Humans. «Si hi ha hagut criteris tècnics i sanitaris que et diuen igualment aquesta persona morirà, que millor que es quedi allà, jo no ho puc qüestionar ara en fred i a misses dites. ¿A misses dites?. No els ha ofert una mínima oportunitat de supervivència i n’han mort aproximadament 17.000 per decisions com aquesta», ha criticat.

Per això, El Defensor del Pacient ha destacat que vol que s’investigui quants avis han pogut morir sense rebre l’assistència adequada a causa d’aquesta decisió al considerar que «la petició d’investigació i intervenció està més que justificada; més encara si considera que el president de la patronal de les residències ha manifestat, també públicament, que no arribaven els medicaments, a excepció de la morfina».

Notícies relacionades

L’associació basa la seva sol·licitud en l’article 262 de la llei d’enjudiciament criminal, que «obliga els que pel seu càrrec, professió o ofici tinguin notícia d’algun delicte públic a denunciar-lo immediatament al jutge o al fiscal».