De Marea de Residencias

Familiars de persones grans presenten una querella criminal contra Ayuso

A l'escrit s'uneixen empleats de geriàtrics i la demanda s'amplia també el conseller de Sanitat i 10 directors de centres de gent gran

Sol·liciten que se'ls investigui pels presumptes delictes d'homicidi imprudent, tracte vexatori, prevaricació i denegació d'auxili

zentauroepp52645786 fachada de la residencia de ancianos de madrid donde se han 200305232417

zentauroepp52645786 fachada de la residencia de ancianos de madrid donde se han 200305232417 / Jesus Hellin

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Familiars de persones grans en residències, agrupades en la Marea de Residencias, han presentat aquest dilluns una querella criminal col·lectiva amb 26 querellants als Jutjats de Plaza de Castilla contra la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero i 10 directors de residències amb morts o mal atesos durant aquesta pandèmia.

En les pròximes setmanes es presentaran dues querelles col·lectives més en diferents jutjats de la Comunitat de Madrid corresponents a familiars i treballadores de residències de municipis de la resta de la regió. Els querellats són els directors de DomusVi-Mirasierra, Aralia-Ensanche de Vallecas, DomusVi-Usera, Aralia-Isabel La Católica, Ballesol Pasillo Verde, Ballesol Mirasierra, Gran Residencia, Centro Integrat Municipal, Margarita Retuerto, Manoteras i Amavir-Ciudad Lineal.

La querella demana que la presidenta de la Comunitat de Madrid, el conseller de Sanitat i els directors de les residències citades siguin investigats pels presumptes delictes d’homicidi imprudent, tracte vexatori, prevaricació i denegació d’auxili.

Respecte a la responsabilitat penal de la presidenta regional, la querella diu que la crisi provocada per la Covid-19 ha acabat convertint-se en una pandèmia, que va tenir les seves primeres manifestacions a mitjans de febrer a Espanya, «tot i que ja hi havia coneixement del mateix pels casos que s’havien produït fonamentalment a la Xina i a Itàlia entre altres països, no va ser abordada per la Comunitat de Madrid, que té plenes competències, com indicarem més endavant, en Sanitat i en el control de les residències de persones grans».

«A la Comunitat de Madrid hi ha 475 residències amb uns 50.000 residents, de les quals només 25 són totalment públiques, la resta són o privades totalment o concertades, però amb propietaris de les mateixes privats que de vegades són fons d’inversió opacs», afegeix la querella.

A la regió, els morts en residències al moment de redactar aquesta querella a principis de maig ascendeixen a 7.092, 5.688 per coronavirus, que representen gairebé el 50% dels morts en residències a tot el país, xifra molt alarmant tenint en compte, per exemple, que a tot França en residències de gent gran han mort 7.000 avis i a Itàlia 7.200 en total (xifres a finals d’abril).

El 26 de març es publica pel conseller de Polítiques Socials, Alberto Reyero, les dades desagregades de totes les residències. En les esmentades dades els percentatges de morts en residències totalment públiques és d’1,63% i les residències privades, un 2,18%. En les tretze residències privades intervingudes els morts superen el 10% del total de morts a les residències de la Comunitat de Madrid.

Notícies relacionades

La Marea de Residències està formada per un col·lectiu de residents, treballadors, familiars; «persones que, per sobre de qualsevol possible vinculació partidista o associativa, s’uneixen per reflexionar, visibilitzar i lluitar contra els apressants problemes que tots els dies tenen lloc a les residències de gent gran, de diversitat funcional i en el treball de l’atenció domiciliària, degut en primer lloc que mai va haver de permetre’s el negoci a costa dels més vulnerables».