decisió de l'audiència provincial

Suspès el judici contra Cifuentes per la falsificació del seu màster

La vista oral, que estava prevista per als pròxims dies 11, 12, 13 i 14 de maig, queda ajornada per la situació generada pel coronavirus

La fiscalia demana tres anys i tres mesos de presó per a l'expresidenta de la Comunitat de Madrid per un presumpte delicte de falsedat documental

20200427 488887 cifuentesjuicioe 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’Audiència Provincial de Madrid ha suspès, a causa de la situació sanitària que passa el país, el judici contra l’expresidenta de la Comunitat de Madrid Cristina Cifuentes, acusada de ser la inductora de la falsificació de l’acta que acredita que havia defensat el seu màster, que mai va passar.

Fonts jurídiques han informat de la suspensió de la vista oral, que estava prevista per als pròxims dies 11, 12, 13 i 14 de maig. No obstant, no s’ha fixat nova data per a la seva celebració.

La fiscalia demana tres anys i tres mesos de presó per a Cristina Cifuentes per un presumpte delicte de falsedat documental així com per a María Teresa Feito, exassessora de la Conselleria d’Educació de la Comunitat de Madrid i funcionària de la Universitat Rei Joan Carles (URJC).

Sol·licita també 21 mesos de presó com a autora de la falsificació de l’acta per a Cecilia Rosado, integrant del tribunal que suposadament va examinar Cifuentes, una pena inferior a la de l’expresidenta perquè va reconèixer els fets i va col·laborar en la investigació.

Rosado va ser nomenada directora del Màster en Dret Autonòmic i Local l’octubre del 2011, impartit en el curs 2011-2012 per l’Institut de Dret Públic, associat a l’URJC.

En el seu escrit d’acusació, el Ministeri Públic considera que Cifuentes va induir a aquesta falsificació sabent que acreditava una defensa de treball de final de màster que «mai es va produir» i que va exhibir en diversos mitjans i xarxes socials «per evitar les nefastes conseqüències polítiques a les quals hauria d’enfrontar-se».

Segons l’escrit del fiscal, quan ‘Eldiario.es’ va publicar que Cifuentes no tenia aprovades totes les assignatures del màster, l’expresidenta es va posar en contacte amb Feito perquè havia sigut professora a la Rei Joan Carles durant anys i tenia una bona relació amb professors, el rector i el catedràtic Enrique Álvarez Conde, que estava acusat però que va morir fa un any.

Cifuentes volia que Feito fes les gestions oportunes «amb la finalitat de resoldre la crisi que la notícia havia provocat», a la qual cosa aquesta va accedir, afegeix la fiscalia.

No havia superat totes les assignatures

Així, d’acord amb Álvarez Conde, «i sabent que Cristina Cifuentes no havia superat totes les assignatures, no havia fet el treball final de màster (fn) i no havia procedit a la seva defensa», van decidir que es confeccionaria una acta a la qual es donaria «aparença de versemblança».

Tot això, continua el fiscal, per acreditar de cara als mitjans de comunicació que l’expresidenta havia cursat el màster amb normalitat i havia superat tots els tràmits necessaris per a l’obtenció del títol acadèmic corresponent.

La fiscalia destaca que Rosado va fer constar «mentint» que «reunits el tribunal d’avaluació amb data 2/07/2012, acorda atorgar a l’alumne la qualificació global de notable (7,5)» i va estampar a l’acta la seva firma i dues més imitant les de dues professores.

Notícies relacionades

A continuació, va crear un ‘e-mail’ a nom d’Álvarez Conde i va enviar l’acta al correu electrònic del rector, «que ignorava les manipulacions fetes», segons el Ministeri Públic.

Aquell mateix dia, de manera «insistent» i «aclaparadora», María Teresa Feito va trucar fins a 21 vegades al telèfon personal de Cecilia Rosado «indicant-li que aquella situació havia de quedar resolta com fos i que, en cas contrari, l’acusada Cristina Cifuentes els tallaria el cap».