Per a 230 cadàvers

Madrid habilita un nou dipòsit de cadàvers per Covid-19 a la Ciutat de la Justícia

Les autoritats regionals pretenen amb aquest recinte facilitar la feina dels serveis funeraris i mitigar el dolor de les famílies

L'edifici, creat per ser seu de l'Anatòmic Forense, se suma a l'obert la setmana passada al Palau de Gel

zentauroepp52972298 coronavirus200330174315

zentauroepp52972298 coronavirus200330174315 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Comunitat de Madrid ha posat aquest dilluns a disposició de les autoritats sanitàries un nou dipòsit de cadàvers provisional en instal·lacions de la Ciutat de la Justícia per acollir morts pel coronavirus (Covid-19), amb capacitat per acollir 230 cadàvers que se suma al que ha entrat en funcionament al Palau de Gel.

Igual com aquesta, es tracta d’una mesura excepcional i temporal per a «així facilitar la feina als serveis funeraris, mitigar el dolor dels familiars de les víctimes i la situació que s’està registrant als hospitals de la regió».

El dispositiu s’ha estat preparant a través de la Conselleria d’Interior, Justícia i Víctimes i la seva localització és al barri de Valdebebas, concretament a l’edifici dissenyat per ser la seu de l’Institut Anatòmic Forense de Madrid, recinte que reuneix «totes les garanties per a la funció encomanada en la seva obertura».

La Comunitat de Madrid, a través de la Conselleria, estima que amb aquestes instal·lacions es poden acollir al voltant de 230 cadàvers en càmeres de conservació i locals amb què compta l’edifici. Durant aquests últims dies han dut a terme treballs de condicionament i per garantir el subministrament elèctric a les instal·lacions.

La regió va registrar ahir un total de 3.082 pacients morts amb coronavirus, cosa que suposa 325 morts en les últimes 24 hores, vint menys que en la jornada d’ahir dissabte

Més de 300 morts diaris, davant els 70 habituals

Sobre això, el conseller de Justícia, Interior i Víctimes, Enrique López, va explicar el divendres que usualment moren entre 70 i 80 persones al dia a la regió pel que actualment el sistema funerari de la Comunitat està «sobrepassat».

De fet, es va donar l’ordre d’habilitar el trasllat dels cadàvers no només als serveis funeraris sinó també a la Unitat Militar d’Emergències (UME) i als Bombers.

Dimarts passat es va habilitar el Palau de Gel per allotjar cadàvers de persones mortes pel coronavirus, a l’espera que les funeràries puguin fer-se’n càrrec. López va rebutjar que s’obri el nou recurs perquè aquest estigui «col·lapsat», sinó que s’habilita perquè puguin anar «tant a un com a l’altre».

«Esperem que es vagi contenint el nombre de morts com a conseqüència de l’acció sanitària, però ja estem en un nombre molt important. Estem actuant amb tota la rapidesa que ens exigeixen les circumstàncies. Recordem que hi ha moltes morts, no només en hospitals sinó també en domicilis i residències», va detallar el conseller, que va assenyalar que espera que el pic de casos arribi «aviat» i confia que les mesures que en van prendre des del 9 de març, quan es va cessar l’activitat docent presencial, faci que es «produeixi l’anhelada notícia».

En l’àmbit de la capital, l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, va manifestar que a les 150 morts que es donen de mitjana a la capital diàriament, ara se n’hi afegeixen 240 persones a causa del coronavirus, cosa que dificultava la «capacitat material per a la incineració o l’enterrament».

Suspensió de vetlles

Notícies relacionades

D’altra banda, la Comunitat de Madrid va decidir suspendre la realització de les vetlles de morts a la regió «amb independència de la causa» de la defunció sigui el coronavirus, per un termini d’un mes, sense perjudici que la mesura pugui ser prorrogada per més temps.

Així ho recull una instrucció de la Direcció General de Salut Pública, davant de l’«extraordinari increment» del nombre de morts a la Comunitat de Madrid durant els últims dies en plena pandèmia de coronavirus, cosa que motiva l’adopció de mesures complementàries en matèria de sanitat mortuòria.