Assemblea de Madrid

El PP i Vox no condemnen l'atac amb una granada a un centre de 'menes' a Madrid

L'aprovació d'una declaració institucional necessitava el consens de tots els grups

Díaz Monasterio xoca amb el partit d'extrema dreta i critica el seu racisme

GRAF3604. MADRID, 05/12/2019.- La presidenta de la Comunidad de Madrid, Isabel Díaz Ayuso (d) y su vicepresidente Ignacio Aguado (i) durante el pleno de la Asamblea este jueves con preguntas sobre libertad educativa, transporte público o desarrollo sostenible, en una sesión en la que se somete a debate la toma en consideración de la primera ley que llega al hemiciclo en lo que va de legislatura. EFE/David Fernández

GRAF3604. MADRID, 05/12/2019.- La presidenta de la Comunidad de Madrid, Isabel Díaz Ayuso (d) y su vicepresidente Ignacio Aguado (i) durante el pleno de la Asamblea este jueves con preguntas sobre libertad educativa, transporte público o desarrollo sostenible, en una sesión en la que se somete a debate la toma en consideración de la primera ley que llega al hemiciclo en lo que va de legislatura. EFE/David Fernández / David Fernández (EFE)

3
Es llegeix en minuts
EFE

Els grups parlamentaris de PP i Vox a l’Assemblea de Madrid s’han oposat aquest dijous a condemnar amb una declaració institucional a l’Assemblea de Madrid l’atac amb una granada al centre de menors estrangers del districte d’Hortaleza. Per a l’aprovació d’una declaració institucional, és necessari el consens de tots els grups, per la qual cosa el text, que reprova «els discursos de l’odi», no ha pogut tirar endavant.

Més Madrid i Unides Podem van presentar per separat una iniciativa per condemnar «aquest atemptat terrorista» i han criticat l’actitud «menyspreable» del partit de Santiago Abascal, a qui han acusat de promulgar «discursos xenòfobs i racistes».

Malgrat això, la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso (PP), ha criticat que la pregunta que li ha formulat Vox en el ple constitueix «racisme», i ha qüestionat «on queda la moral cristiana» del partit de Santiago Abascal. «Fer-me aquesta pregunta i posar en dubte si pesa més o menys un acte incívic segons l’origen de la persona que el comet té un altre nom: racisme», ha contestat la presidenta. I ha condemnat la idea que «si és espanyolàs, si és dels nostres, la conducta incívica està ben vista», perquè per ella «totes les conductes incíviques són condemnables».

Crítiques dels grups

En declaracions als mitjans a la seva arribada al ple de l’Assemblea, la portaveu d’Unides Podem,Isa Serra, ha lamentat que el PP i Vox no hagin censurat aquests fets i s’ha preguntat «què passaria si no hagués sigut contra nens pobres i hagués sigut a la Puerta del Sol». «Haurien sortit immediatament a condemnar-ho», ha asseverat Serra.

Des de Més Madrid, el seu portaveu, Pablo Gómez Perpinyà, ha criticat que el PP i Vox «s’hagin negat a condemnar aquest atemptat terrorista», mentre ha retret a Vox i al seu portaveu, Rocío Monasterio, la seva «actitud menyspreable». Segons el seu parer, el partit d’extrema dreta ha generat «un caldo de cultiu per a l’odi i l’assenyalament públic dels menors que estan sols».

El portaveu del PP, Alfonso Serrano, ha lamentat que el ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, hagi «incendiat el debat provant de responsabilitzar determinats partits» a l’atribuir l’atac al centre als discursos «d’odi i d’intolerància».

Sobre això, la portaveu de Vox ha qualificat de «vergonyós» que Marlaska i determinats responsables polítics hagin llançat les hordes de l’odi al seu partit i a ella mateixa, culpabilitzant-los dels fets. «És intolerable que sense conèixer tota la informació cometem aquesta imprudència», ha continuat Monasterio, que ha exigit «serenitat i paciència» fins a tenir totes les dades de l’ocorregut. Segons Monasterio, que ha condemnat l’atac, la seva formació «dona veu» als problemes dels veïns dels barris on s’ubiquen aquests centres i, ha apuntat, «potser els polítics volen emmordassar la realitat» dels ciutadans.

El portaveu de Ciutadans, César Zafra, ha lamentat que no hi hagi un consens a la Cambra madrilenya en aquesta matèria i ha culpat Vox de «dinamitar» el pacte sobre els menors estrangers no acompanyats, al rebutjar negociar un acord entre tots.

Notícies relacionades

Al PSOE li hauria agradat assolir un consens entorn de la declaració institucional, ja que «va més enllà» de condemnar l’atac al mostrar també solidaritat amb els nens i treballadors del centre, ha dit el seu portaveu, Ángel Gabilondo. I ha emplaçat als grups i al Govern de la Comunitat a elaborar un pacte per als menors estrangers no acompanyats.

L’artefacte explosiu trobat al centre de menors d’Hortaleza. / Efe

Precisament, el conseller de Polítiques Socials, Igualtat, Famílies i Natalitat, Alberto Reyero, ha confirmat que encara es desconeix l’autoria de l’atac perpetrat ahir al centre de primera atenció a menors no acompanyats d’Hortaleza amb una granada, sense càrrega explosiva, segons la Policia, i ha insistit en la unanimitat dels grups per reactivar el pacte.