dia mundial de la lluita contra la sida

Madrid diagnostica mil casos del VIH l'any

Un 76,6% dels homes van contreure la infecció via homosexual i un 91,2% de les dones la van adquirir per via heterosexual

sidaok

sidaok

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Un total de 10.256 persones s’han diagnosticat amb el VIH a la Comunitat de Madrid en els últims 10 anys, mil nous casos a l’any, segons les dades del Registre Regional de Casos VIH-Sida de la Direcció General de Salut Pública. Es tracta d’una xifra que ha volgut destacar el Govern regional en un comunicat amb motiu del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida. A més, l’any 2017 es van notificar 491 casos, encara no consolidats.

El 44,3% (4.539 persones) han nascut fora d’Espanya, el 86,8% són homes, l’edat mitjana dels quals és de 35 anys. Així mateix, el 76,6% dels homes van adquirir la infecció via homosexual i en dones el 91,2% van adquirir la infecció per via heterosexual. Des de la Conselleria de Sanitat recorden que actualment no hi ha vacuna, ni un tractament curatiu disponible davant el VIH, i que s’aborda el problema a través de la prevenció, l’educació, la sensibilització i el diagnòstic mitjançant el tractament precoç.

Concretament, aquesta Conselleria recomana, que, per prevenir aquesta infecció, cal assegurar-se que «les pràctiques sexuals siguin sempre seguresprotegides responsables» per la qual cosa és «fonamental»l’ús del preservatiu quan no es compta amb parella estable o es desconeix la seva salut sexual.  Si, en cas d’haver-se produït pràctiques de risc, també recomana realitzar-se la prova del VIH com més aviat millor, ja que la principal via de transmissió de la infecció són les relacions sexuals no segures.

Projecte ‘#YoTrabajoPositivo’

Per treballar en la prevenció, durant aquests dies s’han organitzat campanyes de sensibilització en diversos centres de salut, hospitals i entitats socials on han distribuït materials i han donat xerrades i sessions de formació. Igualment, la Conselleria recorda que encara persisteix l’estigma i la discriminació de les persones amb el VIH, per això cal garantir la igualtat de tracte i d’oportunitats, la no-discriminació, el respecte dels drets humans i la diversitat de les persones afectades.

En aquest sentit, la Direcció General de Salut Pública de la Comunitat de Madrid ha creat un Grup de Treball de Prevenció de l’Estigma Social del VIH i s’ha adherit aquest any a la campanya ’#YoTrabajoPositivo’ de la xarxa d’entitats que promouen la igualtat d’oportunitats en l’ocupació. 

A més, la Direcció General de Salut Pública, en col·laboració amb l’Ajuntament de Torrejón de Ardoz, s’ha desenvolupat el projecte ‘Per pur plaer’ per fomentar l’adopció de nous estils de vida saludable, l’educació afectiu sexual i el diagnòstic precoç del VIH i altres ITS, amb una informació i continguts accessibles des de les xarxes socials i adaptats a les motivacions i necessitats dels joves.

Proves del VIH i sífilis 

Així mateix, la Direcció General de Salut Pública coordina la Xarxa de Proves ràpides del VIH en entorns clínics i no clínics amb un total de 38 dispositius, als quals Salut Pública distribueix proves ràpides del VIH i sífilis. Segons les dades del Govern regional, el 2018 es van fer un totald’11.822 proves del VIH amb 211 reactius (1,95%) i 3.150 proves de sífilis amb 140 reactius (4,44%). En concret, 12 són de la Conselleria de Sanitat, 17 de les oenagés, vuit centres municipals de l’Ajuntament de Madrid i el Centre Municipal de San Fernando de Henares.

Aquests dispositius es troben en vuit centres de salutd’Atenció Primària; el Centre de Salut Justícia, el Centre de Salut Las Cortes, el Centre de Salut Alameda, el Centre de Salut Segòvia, el Centre de Salut Lavapiés, el Centre de Salut San Cristóbal, el Centre de Salut Los Cármenes a Madrid i el Centre de Salut Las Fronteras a Torrejón de Ardoz.

Notícies relacionades

A més, també hi ha al Centre Sanitari Sandoval a Madrid, la Unitat Mòbil de Proves Ràpides del VIH i ITS de la Direcció General de Salut Pública, la Casa de Socors d’Alcalá de Henares i la unitat mòbil del Servei Madrileny de Salut que va a Cañada Real.