desembre del 2013

Una desena de manifestants de 'Envolta el Congrés' s'enfronten a sis anys de presó

El judici per aquests fets del 2013 començarà el 27 de novembre en un jutjat penal de Madrid.

rodea-congreso

rodea-congreso

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Una desena de manifestants detinguts en la convocatòria d’‘Envolta el Congrés’, celebrada el 14 de desembre del 2013 contra el projecte de llei de la denominada ‘llei mordassa’, s’enfronten a sis anys de presó en el judici que començarà el 27 de novembre en un jutjat penal de Madrid.

Nou dels acusats afronten una pena de dos anys de presó per un delicte de desordres públics i quatre més per atemptat a l’autoritat en concurs ideal amb tres delictes de lesions. Per a tres joves més demanen dos anys de presó per desordres públics i un altre per un delicte de resistència. En l’escrit d’acusació del fiscal, a què ha tingut accés Europa Press, s’assenyala que els encausats participaven en una concentració no autoritzada sota el lema ‘Envolta el Congrés’, que va tenir lloc pel carrers del centre de Madrid des de Neptuno fins a Sol, «on es van començar a llançar petards i ampolles».

S’acusa una de les processades de donar una puntada de peu a un agent i a dos més de clavar puntades de peu a un cotxe de la policia municipal. Quan els agents de la policia nacional van anar en el seu auxili, altres dels després detinguts «els van llançar ampolles de vidre i pedres per evitar la intervenció». Un altre d’ells «va clavar fortes empentes als agents», mentre la resta els insultaven i desobeïen l’autoritat.

Com a conseqüència de tot això, 14 agents van resultar ferits de diversa consideració, per tant, a més de la responsabilitat penal es demana responsabilitat civil amb diverses quantitats per a cada agent lesionat.

Els processats demanen absolució

D’altra banda, avui els encausats han demanat la seva absolució. «Dimecres se celebrarà un judici contra les que serem les primeres víctimes de la llei mordassa’. Persones que en aquell moment teníem entre 17 i 23 anys, i sobre qui podria pesar una pena de sis anys de presó. Tan sols per haver participat en una manifestació, el segon ‘Envolta el Congrés’ que es va celebrar per protestar contra el projecte de la llei mordassa», han afirmat en un comunicat.

Segons han explicat, cinc de les persones que seran jutjades van ser detingudes per agents de paisà de la Brigada d’Informació el 20 de desembre, sis dies més tard de la manifestació sobre persones prèviament identificades abans d’aquesta. «A alguns se’ls va anar a buscar a l’institut. A altres, a casa. Fins i tot hi va haver detinguts al metro», diuen.

Segons el seu parer, aquestes detencions tenien la intenció d’«acovardir la protesta i servir com a propaganda de la llei mordassa; el Govern va voler llançar un missatge que augmentaria les mesures de repressió de la protesta tant en l’aplicació de les lleis existents com amb l’aprovació de la seva nova mesura legislativa repressiva, la llei mordassa, que acabava de ser presentada el 29 de novembre i que malgrat tota la repulsa va ser aprovada el 26 de març del 2014».

Notícies relacionades

Tot i que reconeixen que aquesta protesta va acabar amb disturbis, asseguren que ells van ser «escollits de forma arbitrària sobre les persones identificades abans de la manifestació i que es produís cap disturbi». «Malgrat tot el que s’ha allargat la instrucció, la Fiscalia encara no ha aconseguit trobar una sola prova que els relacioni amb els aldarulls», afirmen els encausats.

Per això, n’han demanat l’absolució i la derogació de la llei mordassa, «que tanta por, repressió i injustícies ha provocat des que va ser concebuda com a projecte de llei». Per explicar els detalls d’aquest cas faran una roda de premsa dilluns, 25, a les 11 hores al Teatro del Barrio. 

Temes:

Llei mordassa