querella criminal

L'Audiència Provincial rebutja la querella d'IU contra Villacís per la societat que tenia amb el seu marit

Esquerra Unida acusa la vicealcaldessa de l'Ajuntament de Madrid d'una presumpta comissió d'un delicte d'activitats prohibides als funcionaris públics

La vicealcaldesa de Madrid, Begoña Villacís, inaugura el programa ’La Ciudad que tú quieres’, organizado por Madrid Foro Empresarial , en Madrid (España) a 26 de octubre de 2019.

La vicealcaldesa de Madrid, Begoña Villacís, inaugura el programa ’La Ciudad que tú quieres’, organizado por Madrid Foro Empresarial , en Madrid (España) a 26 de octubre de 2019. / Jesús Hellín (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’Audiència de Madrid ha confirmat la inadmissió de la querella d’Esquerra Unida contra la vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís, per la societat que tenia amb el seu marit, Iuriscontencia SL. Segons la interlocutòria a què ha tingut accés Europa Press, datat el 8 d’octubre, ha desestimat dos recursos d’apel·lació de la formació contra dues interlocutòries dictades per la Sala –una del 21 de maig i una altra del 21 de juny– en què va inadmetre la querella.

IU acusava la líder municipal de Cs de la presumpta comissió d’un delicte d’activitats prohibides als funcionaris públics i abusos a l’exercici de la seva funció. La formació afirmava en la seva demanda que Villacís va incórrer en un conflicte d’interessos, ja que aquesta societat va assessorar a diversos sindicats policials en accions contra l’Ajuntament de Madrid.

El text «confirma les dues resolucions» per la qual cosa rebutja aquests supòsits, no imposa les costes a IU i afegeix que contra aquesta interlocutòria «no es pot fer cap recurs en la via ordinària». Detalla que els fets relatats en la querella «no són constitutius de delicte» al no aportar IU cap fet constatat que Villacís hagués realitzat activitat sota Iuriscontencia SL «des que va accedir al càrrec d’edil de l’Ajuntament de Madrid», ja que l’1 de setembre de 2011 es va produir el seu cessament com a administradora solidària. 

Querella criminal

«No s’assenyala la coincidència temporal entre l’activitat empresarialexercida per la querellada i la seva activitat política, en constar efectivament l’acord de transformació de la mercantil a societat unipersonal l’any 2015», detalla la sentència, que entén que són «conjectures la suposada intervenció» de Villacís en «assumptes en què la querellada no consta que tingués cap participació».

Així mateix, destaca que la presumpta incompatibilitat va ser objecte d’un informe del Gabinet d’Alcaldia de l’Ajuntament de Madrid del 6 de maig del 2018, «sense que consti l’existència de cap actuació sancionatòria». El 25 de març IU Madrid va registrar la querella criminal contra Villacís després de conèixer que no hauria comunicat al secretari general del ple de l’Ajuntament de Madrid, per incloure’l en la seva declaració de béns, que era administradora solidària de la societat Iuriscontencia.

Argumentava la querella que aquest despatx, que representa un sindicat policial (Unió de Policies Municipals), es va querellar contra la regidora d’Ahora Madrid Rommy Arce i que l’edil de la formació taronja havia realitzat activitats i iniciatives municipals relacionades directament sobre la Policia Municipal, la qual cosa suposa «indicis clars» d’un conflicte d’interessos i incompatibilitats del seu càrrec.

Notícies relacionades

Per això, considerava que l’ara vicealcaldessa havia vulnerat l’article 441 del Codi Penal, que contempla multes de sis a dotze mesos i suspensió de càrrec públic de dos a cinc anys, extrem que l’Audiència Provincial de Madrid ha desestimat.