JUDICI DE L'ESPIONATGE A POLÍTICS A MADRID

Ignacio González diu a la jutge que l'únic espiat a Madrid ha sigut ell

L'exvicepresident madrileny nega que ordenés seguiments a polítics rivals d'Esperanza Aguirre en el PP

ignacio-gonzlez-en-el-juicio-del-caso-espas-de-madrid / periodico

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

L’expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González ha testificat aquest dimarts en el judici dels espies que se celebra a la secció V de l’Audiència Provincial de Madrid, per suposats seguiments a polítics. I, segons el seu testimoni, el tribunal no està jutjant res real, ja que no hi va haver cap espionatge. "Jo sí que vaig ser espiat el 2008 i ho vaig denunciar –ha dit al tribunal–. És l’únic espionatge que jo sé a la Comunitat de Madrid".

Es referia als seguiments dels quals va ser objecte, amb presa de fotos inclosa, durant els seus viatges a Colòmbia en el marc dels negocis que intentava dur a terme amb el Canal d’Isabel II. González ha negat que tingués coneixement de cap operació d’obtenció d’informació sobre polítics rivals d’Esperanza Aguirre en el si del PP madrileny, concretament sobre Cristina Cifuentes i els denunciants Alfredo Prada, exvicepresident de la Comunitat de Madrid, i Manuel Cobo, exvicealcalde madrileny sota el Govern d’Alberto Ruiz-Gallardón.

Ni Prada ni Cobo li van dir res a González de "cap tipus d’actuació irregular", ni que estiguessin sent seguits el 2008, ni tampoc quan ho van denunciar, el 2009, segons ha declarat el que va ser mà dreta d’Esperanza Aguirre durant 20 anys.

González ha negat que conegués els guàrdies civils acusats, José Oreja i Antonio Coronado. Tots dos, en una jornada anterior del judici, van apuntar l’expresident com l’instigador  dels seguiments l’instigador  , assenyalant davant del tribunal que el llavors director general de Seguretat de la Comunitat de Madrid, Sergio Gamón, els va ordenar fer un espionatge il·legal "per especial interès de González". "Ni ho sabia ni vaig ordenar mai res. Jo no tenia competències en Interior", ha dit l’expresident.

Relaxat

Ignacio González ha fet gala de la seva provada experiència asseient-se davant dels jutges per mantenir durant tota la seva compareixença –breu, de menys de mitja hora– una actitud relaxada, un mig somriure a vegades desafiant, a vegades displicent. Venia com a testimoni a un judici que ja no jutja el fet mateix de l’espionatge, sinó la possible malversació: si es van utilitzar o no mitjans de propietat pública en els seguiments.

Notícies relacionades

González ha aparegut en la triple escala de l’Audiència Provincial de Madrid –una de les més llargues passejades dels jutjats madrilenys–, després de no comparèixer aquest dilluns per un error en la seva citació de l’Audiència, una confusió que va portar la presidenta del Tribunal, la magistrada Paz Redondo, a advertir que enviaria un ofici a la policia per buscar-lo si no apareixia. Avui, la jutge ha començat la sessió demanant-li disculpes.

Ignacio González, tal com va fer ahir la seva excap Esperanza Aguirre, ha repetit l’argumentari que va desplegar en la comissió d’investigació que es va fert a l’Assemblea de Madrid per a aquest cas. Davant d’aquesta comissió, l’exdirigent madrileny va afirmar que les suposades vigilàncies eren "absolutament falses", desafiant l’exvicealcalde de Madrid Manuel Cobo a presentar proves contra la seva persona.