Malestar per Errejón

Clara Serra substituirà Ruiz-Huerta com a portaveu de Podem en l'Assemblea de Madrid

Serra, número dos d'Íñigo Errejón, rep el recolzament «unànime» del grup parlamentari

Ruiz-Huerta deixa el parlament regional per no comptar amb el recolzament de la direcció

GRAF2055. MADRID, 08/10/2018.- La portavoz de Podemos en la Asamblea de Madrid, Lorena Ruiz-Huerta, durante la rueda de prensa ofrecida hoy en la Asamblea en la que ha anunciado su dimisión como diputada del parlamento regional. EFE/Víctor Lerena

GRAF2055. MADRID, 08/10/2018.- La portavoz de Podemos en la Asamblea de Madrid, Lorena Ruiz-Huerta, durante la rueda de prensa ofrecida hoy en la Asamblea en la que ha anunciado su dimisión como diputada del parlamento regional. EFE/Víctor Lerena / Víctor Lerena (EFE)

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La representació de Podem en l’Assemblea de Madrid serà ocupada per la diputada regional Clara Serra –número dosd’Íñigo Errejón–  després que Lorena Ruiz-Huerta hagi presentat la seva dimissió aquest matí. Serra, la segona més votada en les primàries per escollir la candidatura de Podem a la Comunitat de Madrid li ha sigut donat suport de manera “unànime” pel grup parlamentari per ser la nova veu del partit en el parlament regional i només faltaria la ratificació per part del Consell Ciutadà Autonòmic perquè es converteixi en una realitat. 

La presidenta del grup parlamentari, Mónica García, ha assegurat que Serra està “més alineada amb el projecte” que encapçala Errejón per a les eleccions autonòmiques del 2019. García ha assenyalat que la futura portaveu pot aportar “la força que es necessita a la recta final per poder canviar les dinàmiques polítiques” de la Comunitat de Madrid. Sobre l’aprovació del Consell Ciutadà que presideix Ramón Espinar, García s’ha mostrat esperançada que “no hi posin pegues” i ha demanat que es reuneixin abans del ple regional que tindrà lloc dijous que ve. 

També ha mostrat el seu recolzament la diputada María Espinosa, afí a Espinar, que creu que Serra és un “bon nom per representar el grup parlamentari i mirar al 2019 per guanyar les eleccions”. Espinosa, que forma part del Consell Ciutadà, ha assegurat que “no hi haurà problemes” a l’hora de recolzar la proposta del grup parlamentari.  

Dimissió en la representació

Per segona vegada en aquesta legislatura queda vacant la representació de Podem a la Comunitat de Madrid després que Lorena Ruiz-Huerta, presentarà aquest dilluns la seva dimissió com a diputada del parlament regional. L’exdiputada ha atribuït la dimissió al fet que el seu projecte polític no “té el recolzament de la direcció del partit ni de la majoria del grup parlamentari”. A més, ha recalcat que fa diversos mesos es va atorgar la confiança per liderar Podem Madrid a un altre candidat, fent referència a Íñigo Errejón

En aquesta línia, la mateixa Ruiz-Huerta, successora de José Manuel López, que va ser destituït com a portaveu el 2016, ha firmat una tribuna a ‘Eldiario.es’ en què explica: “Podem ha atorgat la confiança per liderar el Grup Parlamentari de l’Assemblea de Madrid, a partir del 2019, a un candidat que defensa una proposta diferent de la que sosté el corrent al qual jo m’integro, i de la que he mantingut jo mateixa com a portaveu”.

Durant la roda de premsa, Ruiz-Huerta ha afirmat que s’hi ha deixat “la pell cada dia donant el millor de si mateixa” i que ara, “en coherència” amb la seva situació, ha decidit abandonar el seu escó per reprendre la seva professió com a advocada. “Estic molt orgullosa de tenir una posició a la qual tornar”, ha assenyalat l’exportaveu, i ha assegurat després que ningú hauria de fer de la política “el seu mode de vida” ja que és necessària “una renovació permanent de gent”. 

Una decisió elegant

El secretari d’Organització del partit, Pablo Echenique, ha volgut agrair a l’exdiputada l’“elegància” amb la qual ha pres aquesta decisió i ha remarcat com d’inesperada ha sigut. “He pogut parlar amb la direcció de la Comunitat de Madrid i ha sigut una sorpresa per a ells, també per a l’executiva estatal”, ha concretat. Sobre la possibilitat que aquesta dimissió produeixi un efecte en cadena en altres comunitats autònomes, Echenique ha afirmat que “cada territori té la seva pròpia dinàmica” i que no creu que “tingui cap efecte”. 

El sector anticapitalista a la Comunitat de Madrid també ha volgut valorar la decisió de Ruiz-Huerta que, en paraules del diputat de l’Assemblea Raúl Camargo, “és una autèntica llàstima que persones amb molta vàlua com Lorena hagin de marxar”. Per a Camargo la seva formació hauria “de reflexionar” ja que aquest és el segon abandonament en pocs mesos, després de la dimissió a Catalunya de Xavi Domenech. A més, ha criticat que tant la valentia inicial de Podem com la radicalitat de les seves propostes “s’han vingut reduint, fins a arribar a programes i un tipus de discurs que motiva molt poc a la gent treballadora”. 

Discrepàncies amb Podem

Ruiz-Huerta marxa del partit però no deixa la política. “Continuaré lluitant per l’únic projecte polític en què crec: la construcció de la unitat popular, i la democratització dels partits i institucions, que han de fer polítiques radicalment transformadores de la vida de la gent”, ha afegit.

Notícies relacionades

El futur de l’exportaveu a l’Assemblea de Madrid com a líder de Podem quedava eclipsat després de l’Assemblea Ciutadana de Vistalegre II, després de la qual Errejón va pactar amb el líder de la formació, Pablo Iglesias, presentar-se com a candidat a la presidència de la Comunitat de Madrid en les eleccions del 2019. Aquesta idea no va entusiasmar Ruiz-Huerta, que va proposar una candidatura a l’estil d’Ahora Madrid, ja que, segons la seva opinió, la llista d’Errejón “no reflecteix ni tan sols la pluralitat” de Podem.

A la carta oberta que ha publicat ha volgut desitjar sort a Podem, ja que “continua sent l’única esperança de canvi per a milions de persones en aquest país”. No obstant, ha advertit a la seva formació de la necessitat de tenir “altitud de mires i la valentia necessària per afrontar la responsabilitat històrica que té”. “Ens hi juguem molt: la gent treballadora i senzilla que ho està passant malament corre el risc d’abraçar el discurs barat de la ultradreta feixista, que li oferirà la ‘solució’ als seus problemes”, ha afegit.