La final de l’NBA

Warriors i Celtics, dos mons oposats a la conquesta de l’anell

  • La tornada de Thompson al costat de Curry i Green sustenta les opcions d’uns Golden State que brillen en atac

  • Tatum lidera l’aposta de Boston, que s’ha obert pas en la lluita pel títol gràcies a la seva excel·lència defensiva

Warriors i Celtics, dos mons oposats a la conquesta de l’anell

Andy Lyons / AFP

4
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

Pocs espectadors seguiran més complaguts la final de l’NBA, que s’inicia aquest dijous a la nit (matinada de divendres a Espanya), que Gregg Popovich. Dos dels seus deixebles als Spurs, ocuparan les banquetes dels Golden State Warriors i els Boston Celtics, dos equips que formen part de l’aristocràcia de la Lliga.

Steve Kerr busca el seu quart títol. Ime Udoka pot ser el desè entrenador debutant a aconseguir-ho, seguint els passos de Nick Nurse, que va ser campió el 2019 amb els Raptors de Marc Gasol, Serge Ibaka i Sergio Scariolo com a ajudant a la banqueta.

Tots dos han seguit camins oposats per arribar a l’última etapa en la lluita per l’anell. Kerr ha convertit els Warriors en un bloc devastador en atac, imparable quan està connectat. Cap equip ha arribat aquesta temporada a l’excel·lència defensiva dels Celtics d’Udoka, el seu compromís per blindar-se al darrere. La lluita per l’anell serà l’escenari de dos mons en col·lisió.

No és nova la presència dels Warriors en la final. Serà la sisena en els últims vuit anys, en els quals acumulen tres títols. Els Celtics només sumen un campionat des de l’època de Larry Bird: el del 2008, amb Paul Pierce, Ray Allen i Kevin Garnett a les seves files i els Lakers de Kobe i Pau Gasol com a víctimes.

L’experiència està del costat dels Warriors de manera aclaparadora. Els jugadors de Kerr acumulen més de 100 partits en finals; els dels Celtics, cap. Les seves dues úniques absències en els ‘play-off’ el 2020 i 2021 van arribar per culpa de les lesions. Però la manera com han renascut és sorprenent. Fa dos anys van tenir el pitjor rècord de la lliga. Només van guanyar 15 partits. L’any passat van caure en el ‘play-in’ contra Memphis. Però han aconseguit reconstruir el seu nucli dur (Steph Curry, Klay Thompson, Draymond Green) i tornen a ser favorits en les apostes.

Thompson es va perdre la primera part de la temporada i en total acumula 941 dies de baixa després de sobreposar-se a una lesió de lligaments de genoll i a una altra del taló de Aquil·les. Draymond Green ha estat dos mesos absent per una lesió d’esquena, Stephen Curry, tocat al turmell, es va perdre un mes. Però el pas endavant en aquest curs de Jordan Poole, Andrew Wiggins i Kevon Looney i les aparicions cada vegada més importants de Gary Payton, Otto Porter i Kuminga han permès que no hagin baixat en tot l’any del Top 3 de l’Oest.

«Entenem com de complicat és guanyar. Ho hem vist aquests dos últims anys. I per a tothom, aquesta final és especial», diu Curry. En cas de victòria, els Warriors sumarien el seu setè anell i desempatarien amb els Bulls com la tercera franquícia amb més títols.

‘Play-off’ esgotadors

També el cansament pot ser un factor a tenir en compte. Els Warriors van eliminar els Mavericks de Doncic en cinc partits i han tingut temps des de dijous passat per descansar i preparar la final. «Els ‘play-off’ són una etapa molt estressant i esgotadora de dos mesos i qualsevol petit descans que tinguem és un regal», admet Kerr. Els Celtics, en canvi, van escombrar els Brooklyn Nets de Kevin Durant i Kyrie Irving en la primera ronda (4-0), però han necessitat set partits per desfer-se dels campions Milwaukee Bucks en les semifinals i també de Miami Heat a la final de l’Oest. Jayson Tatum, Jayleen Brown i Al Horford, tres dels seus referents han superat els 38 minuts per partit en aquestes dues últims sèrie i en van jugar 44 en el setè partit contra Miami.

La tornada del dominicà Al Horford a la plantilla, la sublim temporada de Jayson Tatum, l’MVP de la final de l’Oest, i de Jayleen Brown, els dos més grans talents de la plantilla, i l’excepcional treball defensiu dels Celtics, que va fer un salt qualitatiu a partir del mes de gener, han construït el camí cap a la final de Boston, que aspira al seu 18è títol de campió, que li permetria desempatar ara mateix al capdavant del rànquing amb els Lakers.

Notícies relacionades

En aquesta imatge de solidesa defensiva hi juga un paper transcendental l’escorta Marcus Smart, escollit Jugador Defensor de l’Any, i el que sembla destinat a aparellar-se amb Curry per desconnectar-lo. La intimidació de Robert Williams i el treball de Grant Williams i Daniel Theis donen, en teoria, cert avantatge interior a Boston.

«Creiem en nosaltres. Tenim un compromís en la defensa», explica el veterà Horford sobre el millor argument de Boston i la qüestió més transcendental que planteja aquesta final: ¿podrà la defensa dels Celtics desactivar el letal atac dels Warriors?