Els ‘play-off’ de l’NBA

Jayson Tatum, l’MVP que va tornar els Celtics a la final de l’NBA

L’aler de 24 anys s’instal·la a l’estrellat a Boston, on molts el veuen com el nou Larry Bird

Jayson Tatum, l’MVP que va tornar els Celtics a la final de l’NBA

Rhona Wise / Efe

4
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

El trofeu Larry Bird a l’MVP de la final de l’Est a l’NBA, que s’entregava aquest any per primera vegada, ja té amo. I no pot ser més premonitòria l’elecció: Jayson Tatum, l’estrella indiscutible del Boston, en qui molts veuen el successor del llegendari jugador d’Indiana.

 

La seva actuació en el decisiu setè partit de la sèrie davant els Miami Heat va tornar a estar a un nivell excepcional (26 punts, 10 rebots, 6 assistències). Per a molts va ser el principal responsable de la victòria per 96-100 i de tornar, 12 anys després, els Celtics a una final de l’NBA, on es trobaran amb els Warriors de Steph Curry a partir de dijous, al millor de set partits.

 

«És el jugador que ens ha empès durant la temporada», va admetre l’entrenador dels Celtics, Ime Udoka. «Se li va posar molta responsabilitat sobre les seves espatlles i ha complert. És en el millor equip de la temporada. Es mereixen tots els elogis i només té 24 anys, està encara molt lluny del seu sostre».

  

En el partit decisiu, Tatum va trencar algunes de les regles no escrites a Boston, al lluir una canellera amb els colors dels Lakers i el número 24 en un significatiu record al seu gran ídol, Kobe Bryant, a qui va tenir de mentor. «Tots saben el que significava per a mi. És el meu ídol i jugador favorit. Volia tenir alguna cosa per mostrar-li en el partit més important de la meva carrera. I ha funcionat», va dir.

A ningú el sorprèn l’elecció de Tatum (Saint Louis, Missouri, 3/3/98), un aler de 2,03, de prodigiós canell i braços llargs, ja que des dels seus primers passos va anar deixant mostres del seu enorme talent. Amb un sol any a la universitat als Blue Devils de Duke a les ordres de Mike Krzyzewski en va tenir prou per confirmar que estava preparat per fer el salt a l’NBA. I els Celtics no van deixar passar l’oportunitat i el van escollir en la tercera posició del ‘draft’ del 2017.

 

Criat per una mare soltera

Però pocs coneixen el llarg i també tortuós camí cap al cim que ha hagut de recórrer Tatum, pare solter d’un nen de quatre anys (Jayson Tatum jr) per consolidar-se en l’estrellat de la Lliga i que va portar els Celtics a renovar-li el contracte a finals del 2020 i oferir-li el màxim per cinc temporades (fins al 2026) i 195 milions de dòlars.

 El sacrifici de la seva mare, Brandi Cole, per tirar-lo endavant com a mare soltera, amb només 19 anys, va tenir molt a veure a l’hora de forjar el caràcter de Jason. El seu pare, Justin Tatum, jugador de bàsquet, va intentar forjar la seva carrera fora dels EUA, saltant d’un país a l’altre. De tant en tant, passava a veure el seu fill. En ocasions, els diners que solia enviar no arribaven. 

Brandy va criar Jason, de vegades en condicions precàries, mentre estudiava dret a la Universitat de Saint Louis i el va recolzar sempre en el seu propòsit de ser professional. «Crec que has de canviar els teus somnis, elegeix una professió més realista», li va dir un dia la seva mestra quan li va preguntar que voldria ser de gran. Brandy va anar a l’escola per parlar amb ella. «Li vaig dir que no era apropiat que li digués que hi havia una cosa que no podia aconseguir, més quan a casa vivíem dient que qualsevol somni és possible».

Jayson mai va defallir. S’aixecava a les 5.30 i se n’anava a entrenar abans d’anar a classe, com va explicar el seu entrenador a secundària, Frank Bennett, a la web The Bleacher Report. «Jo arribava a les 6.30 i ell ja estava allà des de les 5.45 o les 6. El més impactant és que ho feia cada dia. Així era ell. Treballava i treballava».

Notícies relacionades

 

El seu salt esportiu es va produir quan el seu pare, ja retirat com a jugador, va tornar a casa per ser entrenador formatiu. El seu entorn també va forjar el seu desig. El seu cosí, Tyronn Lue, actual entrenador dels Clippers, va arribar a jugar a l’NBA 11 temporades i va guanyar dos anells amb els Lakers. El seu padrí, Larry Hughes, íntim amic del seu pare, va jugar també 11 temporades, dues al costat de Lebron James a Cleveland.  Va entrenar a les ordres de Drew Hanlen, com Andrew Wiggins o Zach LaVine. I amb 16 anys va passar per l’acadèmia de Kevin Durant. Tot sense parar, fos el que fos, per arribar a un somni, que ha acabat per fer-se realitat.