L’adeu a una estrella

L’NBA acomiada Pau Gasol com una de les seves llegendes

La propietària dels Lakers, Jeannie Buss, confirma que l’equip li retrà homenatge i retirarà el seu dorsal

L’NBA acomiada Pau Gasol com una de les seves llegendes

Enric Fontcuberta / Efe

2
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

Van ser 18 temporades a l’NBA, una carrera prolífica i brillant, i el punt culminant el va viure a Los Angeles Lakers, amb qui va estar set temporades en què va guanyar dos campionats consecutius, juntament amb Kobe Bryant: 2009 i 2010, després d’un canvi en el 2008 amb els Grizzlies, l’equip amb el qual va iniciar la seva etapa a la Lliga que va rebre a canvi el seu germà Marc. Així que es pot entendre que la Lliga nord-americana saludi la retirada del pivot barceloní, de 41 anys, com una de les grans llegendes de la Lliga. Que els Lakers hagin deixat clar que retiraran la seva samarreta. I que els Grizzlies s’hagin fet ressò de l’adeu del jugador que els va portar per primera vegada a disputar els ‘play-off’.

«No es tracta de si decidirem retirar el número 16, sinó de quan», va admetre la propietària de la franquícia Jeanie Buss, excompanya sentimental de Phil Jackson, amb els quals el Pau va tenir una excel·lent relació en la seva etapa a Los Angeles.

Per als qui no entenguin la dimensió de l’empremta que va deixar el jugador de Sant Boi, només s’ha de recordar que més enllà dels seus dos anells i les sis presències a l’All-Star, Pau Gasol és un dels quatre jugadors de la història que acumulen més de 20.000 punts, 11.000 rebots, 3.500 assistències i 1.500 taps. Els altres tres jugadors que ho han aconseguit són Kareem Abdul-Jabbar, Tim Duncan i Kevin Garnett.

«Pau Gasol és sens dubte un dels jugadors més consumats de la seva generació, el Pau va inspirar en innombrables fans a través de la seva notable habilitat i la seva passió pel joc», va valorar el comissionat de l’NBA, Adam Silver, en un comunicat, tot just conèixer-se la decisió del pivot barceloní.

Cavaller i heroi

«Pau Gasol va portar esperança i talent als Lakers amb la seva arribada. L’efecte va ser immediat. El seu joc va posar els Lakers entre els candidats al títol. Va ser un cavaller i un heroi generós», el va valorar qui va ser tècnic de Los Angeles en els dos campionats, Phil Jackson.

«Molt poca gent ho sap. El Pau era en realitat el meu jugador favorit quan era nen, abans de Kobe. Perquè m’agradava com jugava», va revelar també el base Russell Westbrook, un dels flamant fitxatges dels Lakers aquesta temporada.

Notícies relacionades

«Era un tio gran, amb moltes habilitats i molta versatilitat. Molt divertit de veure. Va ser un honor jugar contra ell», va afirmar l’alemany Dirk Nowitzki, un dels jugadors que va protagonitzar més duels espectaculars amb el pivot català. «Felicitats per una grandíssima carrera. Va ser un honor jugar amb tu i contra tu, germà», va tuitejar LaMarcus Aldridge, l’actual jugador dels Brooklyn Nets, amb el qual va coincidir en la seva etapa als Spurs.

 «Recordo que Rick Pitino se’n va anar a Espanya quan estàvem considerant reclutar-lo, i va tornar pensant que realment volíem tenir-lo a Boston quan jo estava allà. Això és el primer que em ve al cap», rememora l’actual tècnic dels Lakers, Frank Vogel, per parlar de Gasol. «Hi ha molts records, però el que impressionava era la mida amb la qual jugaves contra ells. Havies de lidiar amb Kobe, després tenies [Andrew] Bynum i Pau allà fora també».