NBA

La indignació de LeBron per l’assalt del Capitoli: «Hi ha dues Amèriques»

Jugadors i equips han protagonitzat protestes simbòliques pels incidents a Washington, en especial en el Lakers-Spurs

2
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

La implicació de LeBron James com a activista social no ha deixat de créixer en els últims mesos i l’estrella de Los Angeles Lakers va voler deixar sentir la seva veu després dels greus incidents que es van viure la tarda del 6 de gener a Washington DC quan un violent grup de partidaris del president Donald Trump es van obrir pas cap al Capitoli dels Estats Units, i van oferir unes imatges que han avergonyit el món sencer. «Aquestes imatges han tornat ha demostrar que vivim en dues Amèriques», va assenyalar LeBron James del partit que va enfrontar els Lakers amb els San Antonio Spurs i en el qual es van imposar els texans per 118-109.

El món de l’NBA, en general, ha reaccionat ràpidament pel succeït a Washington. La majoria de jugadors i equips han fet declaracions o han protagonitzat simbòliques protestes pel que es va viure a la capital dels Estats Units, en un intent de revertir la derrota electoral de Trump i posposar una sessió que tenia el propòsit de certificar la victòria del president electe Joe Biden. El partit entre els Spurs i els Lakers va viure un d’aquests actes, amb tots els protagonistes, entrenadors i jugadors, abraçats al centre de la pista, guardant un minut de silenci, en senyal de protesta, mentre sonava l’himne dels Estats Units.

Crític amb Trump

James va veure a la televisió com ocorrien els fets que van obligar a posposar temporalment l’acte en el qual s’havia de certificar la victòria del president electe Joe Biden, i dijous es va preguntar què hauria passat si els intrusos haguessin sigut majoritàriament negres.

«Vivim en dues Amèriques», va dir James, que va veure per la televisió com ocorrien uns fets que quedaran gravats en la història negra dels Estats Units. «I aquest va ser un excel·lent exemple d’això ahir, i si no ho entens o no ho veus després de veure el que vas veure ahir, llavors realment necessites fer un pas enrere».

L’estrella dels Lakers, que acaba de complir 36 anys, va ser encara més contundent al posar en el debat el tema racial: «Ja sabem què els hauria passat als de la meva classe si algú s’hagués acostat al Capitoli, i encara més dins de les oficines, dins dels passadissos».

Notícies relacionades

LeBron James ha sigut un dels crítics més ferotges de l’etapa Trump i s’ha pronunciat repetidament contra la desigualtat racial després de l’assassinat de George Floyd a Minneapolis en mans de la policia el 25 de maig de l’any passat. Les imatges de Floyd, estirat de cap per avall al carrer mentre un oficial blanc s’agenollava i li pressionava el coll durant diversos minuts fins a asfixiar-lo, va generar una onada d’indignació arreu del país i es van estendre a altres ciutats del món.

«Els esdeveniments que van passar ahir [pel dia 6] van ser una correlació directa del president que està al seient en aquest moment, de les seves accions, les seves creences, els seus desitjos», va dir James. «Hem vist els tuits al llarg de tot el camí cap aquesta destrucció. Durant els últims quatre anys, tots ho sabíem».