Pèrdues milionàries

Màxima preocupació a l'NBA pel coronavirus

El comissionat Adam Silver enalteix cert optimisme però tampoc descarta que no es pugui reprendre la competició davant de l'avenç de la Covid-19 als Estats Units

segea53903682 01 01 1970 adam silver  comisionado de la nba  deportes  afp200701101830

segea53903682 01 01 1970 adam silver comisionado de la nba deportes afp200701101830 / AFP7

4
Es llegeix en minuts
Efe / Sonia Salazar

El comissionat de l’NBA, Adam Silver, va tornar a oferir declaracions entorn del futur que li ofereix a la competició de la temporada regular 2019-20, que es troba en la seva fase de preparació per al reinici després de l’aturada forçada per la pandèmia del coronavirus, i ho va fer envoltat entre l’optimisme i la possibilitat real que pugui haver-hi un altre ajornament.

Malgrat l’augment de casos de coronavirus als Estats Units i diversos equips tancant les seves instal·lacions a causa dels positius de Covid-19, Silver segueix «bastant confiat» sobre el pla de l’NBA per reprendre la Lliga de manera segura, però admet que una propagació en la comunitat del bàsquet podria generar el pitjor. Durant una aparició en el programa ‘Time 100 Talks’, se li va preguntar a Silver si hi ha alguna possibilitat que l’NBA no vagi a la ‘bombolla’ d’Orlando (Florida), segons el planejat, a causa de l’augment en els casos de coronavirus o si tot va com tenien planejat de cara a competir el pròxim 30 de juliol.

Sense lleugeresa ni improvisació 

«Sempre m’agrada treballar sense cap tipus de lleugeresa o improvisació», va respondre el comissionat. «Una cosa que estem aprenent sobre aquest virus és tot l’imprevisible, cosa que obliga la nostra organització, inclosos jugadors i el seu sindicat, a analitzar diàriament les dades que rebem.» D’acord amb Silver, l’anterior significa que en qualsevol moment poden revisar, modificar i fins i tot canviar els plans.

«Estem fent proves cada dia. No hem posat un número precís, però si haguéssim de veure una gran quantitat de casos i veure la propagació en la nostra comunitat, això, per descomptat, seria una causa per aturar també la competició», va admetre Silver. No obstant, el comissionat no va poder establir de manera precisa fins on considera l’NBA que es dona una propagació «significativa» en la propagació del coronavirus, que ha de ser establerta pels metges i experts en salut.

«Si tinguéssim molts casos ens aturaríem. No es pot donar l’esquena al virus»

Adam Silver

Comissionat de l’NBA

«Ho veurem a mesura que avancem», va reiterar Silver. «Certament, si els casos estan aïllats, això és una cosa. Gran part de la determinació serà la nostra comprensió de com la nostra comunitat es va infectar. Això serà part del nostre judici en termes de si hem de continuar. Però certament si tinguéssim molts casos, ens aturaríem. No es pot donar l’esquena al virus».

Però Silver va mostrar el seu convenciment que tot l’esquema que han muntat a Walt Disney World Resort és més segur que el món exterior, ja que tindran amb les proves el control de les persones que siguin asimptomàtiques a la Covid-19. «D’alguna manera, aquest és potser un model de com altres indústries poden obrir també la seva activitat. A més, vull dir que serem responsables i veurem el que passa, però l’indicador més gran serà si comencem a veure una propagació a l’NBA.

Casos en diferents equips 

Des de la passada setmana els casos han anat a més a diversos equips de l’NBA, inclosos els Nuggets de Denver, que dimarts va informar que des de dissabte passat van tancar les seves instal·lacions esportives d’entrenament a l’haver-hi dos positius dins del grup de les 35 persones que té previst viatjar a Orlando. Abans el seu pivot estel·lar, el serbi Nikola Jokic, havia donat positiu mentre es trobava al seu país d’origen, i l’entrenador Michael Malone, també va confirmar que havia superat la Covid-19 des del març passat, després que l’11 va ser suspesa la competició.

Els Nets de Brooklyn van reobrir les seves instal·lacions d’entrenament aquest dimarts després d’estar tancats durant diversos dies, després dels positius que van donar els jugadors, el pivot DeAndre Jordan i el base Spencer Dinwiddie, amb el primer ja descartat per ser a Orlando i sense decidir la sort del segon. A més l’escorta aler Wilson Chandler fa dos dies va confirmar que tampoc estaria amb l’equip a Orlando per qüestions familiars.

Les possibles pèrdues 

Notícies relacionades

No obstant, amos d’equips, com el dels Mavericks de Dallas, Mark Cuban, asseguren que es mantenen optimistes que al final l’NBA podrà portar endavant tots els seus plans de represa de la temporada regular, que de no donar-se deixaria els jugadors una pèrdua de 1.200 milions de dòlars de salaris (uns 1.068 milions d’euros) i als amos 2.400 milions de dòlars d’ingressos (uns 2.137 milions de euros).

Però la defensa de tornar a la competició la centren en el fet que la protecció que els jugadors tindran dins de la bombolla del món exterior. «El nostre model va ser dissenyat per protegir-nos dels casos de la comunitat externa», va reiterar Silver. «Potser en el moment en què el vam dissenyar, no vam pensar que seria tan necessari com ho és ara, però almenys ens he preparat de la millor manera que ens permeti aconseguir aquest objectiu».