MORT TRÀGICA

Kobe Bryant, un mite immortal

Bryant deixa una carrera descomunal de 20 temporades a l'NBA, amb cinc anells de campió i dos ors olímpics

jdomenech51974243 200127133230

jdomenech51974243 200127133230

2
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

LeBron James el va avançar aquest dissabte en el tercer lloc dels millors anotadors de l’NBA, però el nom de Kobe Bryant, per molts llocs que baixi en els rànquings, mai desapareixerà. Està escrit en lletres indelebles. Gran va ser la seva trajectòria i gran va ser el seu carisma. El tràgic final que va patir als 41 anys va provocar una descomunal reacció de tristesa.

Un terratrèmol va agitar al món de l’esport per la pèrdua d’una de les seves llegendes, un mite immortal que en la proximitat del tracte es va manifestar com un home de carn i ossos. Amb les seves virtuts i els seus errors. Les tres vegades que es va acostar al Barça (el 2006, el 2011 i el 2015) va deixar una línia de simpatia que va fer creure als seus dirigents que algun dia el convencerien per jugar a Europa. Com el seu pare, Joe, bon amic d’Audie Norris.

Kobe va néixer a Filadèlfia, però la seva infància la va passar a Itàlia, on el seu pare va fer carrera. Pau Gasol, un dels seus millors amics, i amb qui va guanyar dos dels seus cinc anells de campió, havia de ser el ganxo per atraure’l cap a Barcelona. Nikola Mirotic ha acabat al Palau...

Puyol, Bryant i Busquets, en una visita del nord-americà a la gira del Barça el 2011. / ARXIU

I un Oscar

Però això és una anècdota local, insignificant, en una carrera esportiva bestial, de números aclaparadors, que el situen a l’olimp del bàsquet. Al costat de Michael Jordan. En el quintet titular de les llegendes, amb dos ors olímpics (2008 i 2012). Tan integrat estava a Los Angeles que fins i tot va guanyar un Oscar (2018) al millor curtmetratge animat que va escriure al recrear la carta que va redactar per anunciar la seva retirada.

Va anotar ¡60 punts! en el seu últim partit amb els Lakers, que va retirar els dos dorsals que va lluir: el 8 i el 24.

Vint temporades va jugar als Lakers (1996-2016), de les quals Kobe es va proclamar campió en cinc. Onze vegades va figurar en el millor quintet, però el que revaloritza el mèrit, és que va estar al millor quintet defensiu. Va anotar 33.643 punts en tota la seva carrera, 81 en una nit (22 de gener del 2006) davant dels Toronto Raptors, només superat pels 100 de Wilt Chamberlain. Deu anys més tard, el 13 d’abril del 2016, va disputar el seu últim partit. Va marxar, amb 37 anys, deixant una sublim actuació amb 60 punts.

El dia Kobe a LA

Notícies relacionades

De l’impacte que va causar a Los Angeles, al bressol de llegendes com Kareem Abdul Jabbar, Magic Johnson i Shaquille O’Neal, amb qui va tenir les seves diferències, en donen compte dos detalls.

El primer és que els Lakers van retirar els dos dorsals que va lluir: el 8, que va escollir després que el fitxessin, immediatament després d’haver sigut seleccionat pels Charlotte Hornets (posició 13), i el 24, que va readoptar de la seva època d’estudiant. El segon: el consell municipal de la ciutat va decidir que el 24 d’agost (el 24 del 8) es commemoraria el Dia de Kobe Bryant. Un dia per no oblidar.