A COMPTE DE HONG KONG

Alarma a l'NBA per la crisi sorgida entre la Xina i els Rockets

Un tuit del director general de l'equip texà a favor dels manifestants de Hong Kong provoca unes reaccions furibundes a la Xina que amenacen les relacions comercials amb la lliga nord-americana

aguasch50286641 houston rockets guard james harden  r  is guarded by shamori191007134220

aguasch50286641 houston rockets guard james harden r is guarded by shamori191007134220 / TOSHIFUMI KITAMURA

4
Es llegeix en minuts

La contundent resposta donada per la Xina als Rockets  de Houston de trencar tota mena de relació de treball i intercanvi comercial després de la controvèrsia sorgida després del recolzament  que el gerent general de l’equip texà, Daryl Morey, va donar a través del Twitter als manifestants de Hong Kong, ha encès les alarmes a les oficines de l’NBA.

Immediatament en un comunicat oficial ofert diumenge a la nit, l’NBA «va desautoritzar» per complet Morey i va demanar directament «disculpes» als dirigents xinesos. «Reconeixem que les opinions expressades pel gerent general dels Houston Rockets, Daryl Morey, han ofès profundament molts dels nostres amics i seguidors a la Xina, la qual cosa és lamentable», va recalcar l’NBA en el seu comunicat. «Si bé Daryl ha deixat clar que el seu Twitter no representa els Rockets ni l’NBA, els valors de la lliga recolzen l’educació de les persones i la seva opinió sobre assumptes importants per a ells».

Daryl Morey va escriure un tuit que deia: ’Lluita per la llibertat. Recolza Hong Kong’

Abans, l’amo dels Rockets, Tilman Fertitta, havia emès una declaració en la qual rebutjava per complet el tuit de Morey i reiterava que l’equip de Houston no era cap organització política, tot i que va dir que a nivell professional no tenia problema amb el que considerava «el millor gerent general de la lliga».

«Comentaris inapropiats»

Però l’associació oficial de bàsquet de la Xina, encapçalada pel gran membre del Saló de la Fama i dels Rockets, Yao Ming, va anunciar que suspendria la cooperació amb l’equip al considerar que Morey havien fet «comentaris inapropiats respecte a Hong Kong» als quals va expressar la seva «forta oposició». Es referia a l’expressió que Morey va posar en el seu Twitter de «Lluita per la llibertat. Recolza Hong Kong» i que va ser esborrada immediatament divendres passat.

El director general dels Rockets Daryl Morey, en un acte de l’NBA. / Afp

Mentre que la televisió estatal xinesa i Tencent, un important soci de mitjans amb ESPN i l’NBA a la Xina amb un acord de transmissió de 1.500 milions de dòlars en els pròxims cinc anys, ja van anunciar que no transmetran partits dels Rockets.

«Tenim un gran respecte per la història i la cultura de la Xina», va reiterar l’NBA en la seva declaració, «i esperem que els esports i l’NBA puguin ser utilitzats com una força unificadora per tancar les divisions culturals i unir les persones».

El mateix Morey, en un comunicat tuitejat diumenge a la nit, va intentar aclarir l’assumpte. «No tenia la intenció que el meu tuit causés cap ofensa als fanàtics dels Rockets i amics meus a la Xina», va explicar Morey. «Simplement estava expressant un pensament, basat en una interpretació, d’un esdeveniment complicat. Des d’aquest tuit he tingut moltes oportunitats d’escoltar i considerar altres perspectives».

No estava clar immediatament si els nous tuits de Morey o la declaració de l’NBA serien suficients per salvar les diverses relacions. El fabricant xinès de roba esportiva Li-Ning també va emetre un comunicat, dient que estava molest amb la primera expressió que va transmetre Morey a través del Twitter.

Una declaració publicada en el compte d’internet de l’NBA a la Xina va ser traduïda per dir que estava «extremament decebuda pel comentari inapropiat».

«Indubtablement ha ferit greument els sentiments dels seguidors del bàsquet xinès», diu en el comunicat, en un llenguatge similar al que de vegades es veu en els mitjans estatals xinesos. L’NBA després va aclarir que va emetre una declaració, en anglès.

El vincle amb Yao Ming

La relació de la Xina amb els Rockets ha sigut molt estreta perquè Yao va jugar tota la seva carrera a l’NBA amb l’equip de Houston. Yao va ser nomenat president de l’associació de bàsquet el febrer del 2017, en el que es va presentar com un pas cap a la reforma d’una organització que en el passat havia sigut dirigida per buròcrates del govern.

Acte públic dels Houston Rockets i els Toronto Raptors a Tòquio. / AFP

«Sempre he apreciat l’important recolzament que han brindat els nostres fanàtics i patrocinadors xinesos», va tuitejar Morey. «I espero que aquells que estan molestos sàpiguen que ofendre’ls o malinterpretar-los no va ser la meva intenció. Els meus tuits són meus i de cap manera representen els Rockets o l’NBA».

Però les últimes declaracions de Morey, els Rockets i l’NBA sobre la crisi sorgida entorn de la Xina van cridar l’atenció d’alguns legisladors, inclosos tres senadors nord-americans com Ted Cruz de Texas, Rick Scott de Florida i Brian Schatz de Hawaii.

«Som millors que això; els drets humans no haurien d’estar a la venda i l’NBA no hauria d’estar ajudant la censura comunista xinesa», va tuitejar Cruz, que va dir que és un fanàtic dels Rockets de tota la vida.

Per la seva banda, el candidat demòcrata a la presidència, el texà Julian Castro, exsecretari de Vivenda, va tuitejar que «la Xina està utilitzant el seu poder econòmic per silenciar els crítics, fins i tot els dels Estats Units».

Disculpes de Harden

Notícies relacionades

El moment és particularment incòmode per a l’NBA, els jugadors de la qual sovint han sigut francs en assumptes socials del país. A més, la Xina té equips competint en la pretemporada de l’NBA, els Rockets estan a punt de disputar dos partits al Japó, i els Lakers de Los Angeles, amb les seves estrelles LeBron James i Anthony Davis, i els Nets de Brooklyn, jugaran dijous, a Xangai, i dissabte, a Shenzhen.

Per la seva banda, l’estrella dels Rockets, James Harden, des de Tòquio, ja va demanar també «disculpes» i va reiterar que tots dins de l’equip són feliços cada vegada que viatgen a la Xina, on reben un gran recolzament i afecte per part dels seguidors locals.