HISTÒRIES DE L'NBA

Kurucs: anònim al Barça, titular als Nets

La vida de l'aler letó de 20 anys ha fet un tomb a Brooklyn, després de passar l'últim any discretament pel Palau

aguasch46264315 brooklyn nets forward rodions kurucs  foreground  drives to 181221135828

aguasch46264315 brooklyn nets forward rodions kurucs foreground drives to 181221135828 / Adam Hunger

3
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

Darrere del talent de D’Angelo Russell, l’energia de Jarret Allen, la irrupció de Spencer Dinwiddie, candidat sens dubte al premi de sisè jugador de l’any i, per descomptat, la pissarra de Kenny Atkinson, hi ha l’explicació de la positiva ratxa delsBrooklyn Nets, un dels equips agraïts de veure a l’NBA i més en forma del moment amb set victòries consecutives, algunes de mèrit davant delsRaptors, els Sixers i els Lakers. Però sorprèn potser una mica més el nom de l’aler letó Rodion Kurucs, a qui les lesions l’han respectat i li han donat l’oportunitat de ser titular per davant de veterans com Jared Dudley i DeMaree Carroll.

El nom de Kurucs sona familiar a la Lliga ACB. Durant les últimes tres temporades va ser una de les grans promeses del Barça. Era una figura recurrent quan es parlava de la possibilitat de pujar joves ja preparats per incorporar-los al primer equip i la que s’esgrimia també com a alternativa a l’aposta del Madrid per Doncic.

El jugador letó, que farà 21 anys el febrer, de 2,06 d’estatura, apareixia en tots els informes de talents emergents a Europa. Però finalment va passar pelPalau Blaugrana sense pena ni glòria. Ja amb fitxa del primer equip, només va disputar 10 partits la temporada passada: Sis de la Lliga Endesa, quatre de l’Eurolliga.

Facilitar la sortida

Davant de la falta d’oportunitats i l’interès de Kurucs per provar-se a l’NBA, el mateix club li va obrir a l’estiu la porta perquè es presentés en el ‘draft’. I els Nets el van escollir en segona ronda amb el número 40, oferint-li un generós contracte de quatre temporades i 7 milions de dòlars, amb una opció per al club, que sembla decidit a aprofitar. Ja en el seu debut de la pretemporada amb els Nets va aprofitar el temps: 13 punts, quatre rebots, quatre robatoris i dues assistències en 12 minuts.

I aquesta setmana ha estrenat titularitat a Brooklyn amb una actuació destacada davant els Wizards. En poc menys de 30 minuts, va sumar 15 punts amb 5 de 6 tirs de camp. A això hi va afegir també 6 rebots i una assistència, per completar el seu millor partit des que va arribar a la Lliga. Les seves mitjanes en els seus últims quatre partits són de 10 punts i 4 rebots en 23 minuts.

“Per fi estic disfrutant del bàsquet. Després de tres anys, l’estic disfrutant de veritat”, va reconèixer Kurucs quan li van preguntar per les seves sensacions a la pista, una reflexió en què no deixa d’incloure-hi una crítica implícita al seu pas pel Barça.

 “Significa molt per a mi, perquè mai havia tingut un entrenador que confiés de veritat de mi. Significa molt, perquè els companys i l’entrenador confien en mi i em donen aquesta energia per saltar a la pista i deixar-hi la pell. Mai havia estat en aquest tipus d’equip o grup al qual vols venir a treballar cada dia”, explica el jove talent.

Sense explicació

Quan preguntes entre els responsables de Can Barça les raons per les quals Kurucs amb prou feines es va deixar veure pel Palau, la resposta sempre és la mateixa: “Si l’entrenador no el posa ¿què hi pots fer?”. I ni Sito Alonso, que va començar la temporada i va acabar destituït, ni Svetislav Pesic van confiar gaire en les possibilitats de l’aler. En l’ACB va fer una mitjana de 2,3 punts en sis partits. I en l’Eurolliga, després de quatre partits, no va arribar a anotar.

Notícies relacionades

Al contrari del tècnic dels Nets, Kenny Atkinson, que ennumera algunes de les virtuts de Kurucs. “Estic content amb ell. M’encanta la seva energia. Ha mostrat coses bones en defensa i pot ocupar diverses posicions. I el que més m’agrada és que no té por, juga agressiu”.

Alfred Julbe, tècnic fins a l’estiu passat del Barça B i de la planter blaugrana, no va parar de defensar la preparació de Kurucs per fer el salt al primer equip, i aquesta mateixa setmana elogiava des de Twitter el rendiment del letó als Nets, deixant també una inquietant reflexió: el camí semblant al de Kurucs que porta Aleix Font al filial i els informes que corren ja per l’NBA sobre el seu talent, mentre al Palau, la porta del primer equip està tancada.

Temes:

Brooklyn Nets