Cercanah: ajuda per a l'immigrant en temps de pandèmia

Una aplicació digital posa en contacte espanyols residents a Alemanya per recolzar-se mútuament

zentauroepp53264475 cercanah200429094948

zentauroepp53264475 cercanah200429094948

3
Es llegeix en minuts
ANDREU JEREZ

A Alemanya resideixen més de 167.000 espanyols, segons el registre consular. Més de 44.000 viuen al país des de fa almenys 40 anys; 22.000 d’ells tenen més de 65 anys. ¿Algú s’ha parat a pensar com estan vivint aquests temps de pandèmia aquests immigrants pertanyents al grup de risc? Sí, i Cercanah és producte d’aquesta reflexió.

Inspirada en l’aplicació Frena la curva –creada a Espanya a l’inici de la crisi sanitària–, Cercanah és una eina digital que posa en contacte persones i entitats que ofereixen ajuda desinteressada, i persones grans de la comunitat immigrant espanyola i hispanoparlant d’Alemanya que necessiten recolzament. El nom és un joc lingüístic que combina la paraula en espanyol ‘cercana’ i la seva traducció alemanya, ‘nah’. 

El seu funcionament és senzill: aquelles persones que vulguin ajudar i aquelles que estiguin buscant recolzament poden registrar-se gratuïtament a la plataforma, que ofereix un mapa amb els punts en els quals es troben els usuaris i que detalla el que ofereixen o necessiten. L’aplicació neix de la cooperació entre Volvemos, iniciativa creada el 2016 per facilitar la tornada a casa de migrants espanyols, i La Red, associació fundada el 2014 per informar i assessorar la immigració espanyola que arriba a Alemanya. 

Incertesa afegida

«És evident que la situació de les persones que viuen lluny del seu país es torna ara encara més difícil», explica a EL PERIÓDICO Cristina Faraco, fundadora de La Red. «Hi ha famílies separades, que no poden viatjar a Espanya, i ens preocupa especialment la solitud de les persones grans», diu Cristina, que assegura que la seva organització està rebent actualment «més consultes que mai» tant a través de la seva web com de xarxes socials.

A Alemanya no regeix un confinament general de la població, com a Espanya o Itàlia. Malgrat ser un dels països amb un major nombre de casos confirmats de coronavirus, la xifra de morts és molt menor que al sud d’Europa i el sistema sanitari mai ha estat a prop del col·lapse. Tot i així, regeixen restriccions de contacte social i en l’activitat econòmica. 

Els migrants, ja siguin nouvinguts o residents des de fa dècades, pateixen una incertesa afegida enmig de la pandèmia: entre ells es fan inevitables qüestions com quan podran tornar al seu país i en quines condicions (¿podran tornar a abraçar els seus familiars i els seus éssers estimats d’edat avançada sense posar-los en perill?).

Fossa intergeneracional

Notícies relacionades

«A mi la tercera edat sempre m’ha semblat una generació molt interessant. Ara s’hi suma que és el col·lectiu més vulnerable i també la gent que més sola està», explica Eva García, una madrilenya resident a Berlín que viu a Alemanya des de fa gairebé dues dècades. L’Eva es va registrar a Cercanah quan es va assabentar de la iniciativa: «Saber que la gent que ara puc ajudar parla el meu idioma i va passar per un procés de migració com el meu em sembla molt interessant. Disfruto molt parlant amb la gent gran».

Cercanah també serveix, per tant, per establir vincles socials en un col·lectiu molt atomitzat i en el qual hi ha una gran bretxa generacional entre els que van arribar a la dècada dels 60 i els que ho van fer fa una dècada, durant l’última recessió. «Sí que hi ha una desconnexió generacional», confirma Luziano González, president de l’Associació de cultura espanyola Antonio Machado de Colònia. «Però és normal, perquè hi ha molt pocs punts de contacte. Per això crec que Cercanah té una vida més enllà d’aquesta pandèmia».