OLIMPISME

El COE se n’atipa i plantejarà la seva pròpia proposta per als Jocs Olímpics del 2030

Davant l’enroc d’Aragó, Blanco presentarà una candidatura perquè s’hi afegeixi qui vulgui

El COE se n’atipa i plantejarà la seva pròpia proposta per als Jocs Olímpics del 2030

COE

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’enèsima reunió per desbloquejar la candidatura per als Jocs Olímpics d’Hivern del 2030 només va servir per constatar que l’acord quedava lluny. La frustració del Comitè Olímpic Espanyol (COE) sembla haver arribat a l’extrem que renuncia a mantenir noves reunions per a una candidatura conjunta. Davant l’enroc d’Aragó i veient que el temps s’esgotava, Alejandro Blanco, president del COE, va donar per tancat el temps del diàleg i presentarà al COI la seva pròpia proposta, deixant-la oberta a qui s’hi vulgui sumar.

En la reunió esmentada, feta aquest dilluns de manera telemàtica, s’havia de debatre l’últim format, que movia a l’Aragó dues proves, el ‘freestyle’ a Cerler i l’esquí de fons a Formigal, però treia de Saragossa el patinatge artístic, cosa que suposava 55 proves a l’Aragó i 41 a Catalunya. Hi van participar Victor Francos, secretari general de Cultura i Esport del Govern d’Espanya; Laura Vilagrà, consellera de Presidència; Felipe Faci, conseller d’Aragó, i Alejandro Blanco.

El conseller aragonès va assenyalar que el patinatge era innegociable i que volien esquí alpí a l’Aragó. Després d’hora i mitja de reunió i en vista que no hi havia avenços Blanco va donar per tancada la reunió i va assenyalar que el COE farà la seva proposta. En el seu comunicat, el COE va indicar que Blanco va manifestar la seva decisió de «continuar la seva feina per poder presentar un projecte tècnicament immillorable, sostenible en socialment, econòmicament i mediambientalment». «Que contribueixi a la regeneració del territori seu, i que, alhora, respongui als requeriments i normes del Comitè Olímpic Internacional.

Faci, en declaracions enviades pel Govern d’Aragó, va lamentar que el COE hagi donat «de forma unilateral per liquidades» les reunions per a una candidatura conjunta i hagi anunciat la seva intenció de treballar en una candidatura tècnica al marge de les seves idees.

«Demanem celeritat»

Des de la Generalitat es va destacar que han «respectat tots els acords» i que, després que l’Aragó es despengés del pacte tècnic, s’havien mostrat «disposats a modificar aquest acord». 

En aquest sentit la part catalana va reiterar el seu desig que «el COE explori totes les opcions», inclosa la d’uns Jocs de Catalunya en solitari. «Demanem celeritat, volem els Jocs».

El Comitè Olímpic Internacional veia amb bons ulls que Barcelona tornés a ser olímpica i que el Pirineu acollís els primers Jocs d’hivern, però 10 mesos després que Pere Aragonès enviés la carta oficial al COE per optar als Jocs continua sense haver-hi acord entre Catalunya i Aragó. 

Notícies relacionades

Thomas Bach, president del COI, visitarà Barcelona el pròxim 1 de juny, data en la qual Blanco li confirmarà que hi haurà candidatura espanyola i li demanarà una mica més de temps per deixar-la tancada. El president del COE donarà més detalls sobre els pròxims passos dimecres en una roda de premsa.

Rivalitat turística

El president d’Aragó, Javier Lambán, es va fer el sorprès i en un comunicat va mantenir el to bel·ligerant que l’ha caracteritzat fins ara. Va parlar de rivalitat turística amb Catalunya. «No serà exitosa una candidatura de país que devaluï i hipotequi el futur de les estacions d’esquí aragoneses en benefici del nostre principal competidor comercial, turístic i econòmic que és el Pirineu català. I això ho portarem fins a les seves últimes conseqüències, amb tot el que això significa», va concloure.