LES RIVALS OLÍMPIQUES

Jocs Olímpics d’Hivern 2030: l’embolic de Barcelona que beneficia Salt Lake City, Sapporo i Vancouver

  • A l’espera de Barcelona, tres ciutats que ja van acollir la cita olímpica d’hivern s’han postulat per repetir amb projectes potents.

  • El soroll polític resta punts a la candidatura catalanoaragonesa, que ha perdut part de l’avantatge que la flama mai s’hagi encès al Pirineu.

Jocs Olímpics d’Hivern 2030: l’embolic de Barcelona que beneficia Salt Lake City, Sapporo i Vancouver

Reuters

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els embolics de la candidatura olímpica de Barcelona són més que benvinguts a Sapporo, Vancouver i Salt Lake City. ¿Què tenen en comú aquestes tres ciutats? Que han allotjat uns Jocs d’hivern i que, al costat de la capital catalana, són les tres que s’han postulat per tornar a fer-ho el 2030. 

El COI ja va començar a finals del mes passat a Salt Lake City (EUA) les visites a les aspirants i la setmana passada es va traslladar també a Vancouver (Canadà). A més de les dues propostes americanes, Sapporo (Japó) es postula com una de les fermes rivals de Barcelona en cas que finalment s’hi presenti. A diferència de les altres tres, la capital catalana compta amb l’avantatge que el Pirineu mai ha viscut uns Jocs d’hivern. Però les mines que van sortint a cada pas ja han fet suspendre una visita del COI i que els rivals hagin guanyat llocs en la carrera olímpica.

Fins fa dues dècades, Salt Lake City era coneguda internacionalment per ser la llar dels Utah Jazz i l’epicentre de l’Església de Jesucrist dels Sants dels Últims Dies, els mormons. El 2002, la ciutat nord-americana va copar els focus de tot el món a l’organitzar els Jocs d’hivern. Malgrat que l’esdeveniment es va veure esquitxat per un escàndol de corrupció i la compra de vots en l’elecció olímpica, ara torna a tenir molts números per repetir. Conserva actives les infraestructures creades per al 2002 i calcula un cost de 2.200 milions d’euros per poder organitzar-ne uns només 18 mesos després que els EUA acullin una altra cita olímpica: Los Angeles, que va muntar la cita estiuenca de 1984, repetirà el juliol del 2028. Aquesta proximitat de dates és potser el seu principal hàndicap.

El Japó torna després del terratrèmol

La proximitat amb els Jocs de Tòquio de l’any passat és també la gran pega per a Sapporo, que havia de ser la seu d’hivern el 1940, però la cita es va suspendre per la Segona Guerra Mundial. Va haver d’esperar més de tres dècades perquè el foc olímpic arribés el 1972. És, de les tres aspirants a repetir, la que més temps fa que va haver d’apagar el peveter: gairebé 60 anys després d’aquella cita i 90 després de la frustrada per les armes. La ciutat japonesa ja es volia postular per al 2026, però el terratrèmol que va sacsejar Hokkaido el 2018 va canviar els plans i Sapporo, el Comitè Olímpic Japonès i el COI van acordar que no s’inclogués en la votació final del 2026, però que es mantindria el diàleg per als Jocs del 2030. El COI posa en relleu el fet que les infraestructures ja estan totes pràcticament fetes i també el suport polític al projecte.

Notícies relacionades

On menys fa que va onejar la bandera olímpica és a Vancouver, on es va hissar el 2010. Pel que fa a instal·lacions també estan perfectament preparats per poder repetir, tot i que, a diferència de Sapporo, hi ha certa incertesa sobre el recolzament polític. 

Colleen Hardwick, una de les candidates a alcaldessa en les eleccions de l’octubre vinent, ha proposat celebrar un referèndum per decidir si Vancouver ha de fer el pas o no. Una hipotètica consulta al Canadà, com la prevista al Pirineu català el 24 de juliol, podria canviar el trio d’aspirants.