Els BRICS condemnen els atacs a l’Iran sense citar els EUA

Les potències emergents es reuneixen al Brasil sense la presència de Xi ni de Putin

El president del Brasil, Lula da Silva, intervé en la cimera. | MAURO PIMENTEL / APF

El president del Brasil, Lula da Silva, intervé en la cimera. | MAURO PIMENTEL / APF

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La cimera anual dels BRICS va condemnar ahir a Rio de Janeiro (Brasil) "els atacs militars contra la República Islàmica de l’Iran des del 13 de juny del 2025" perquè "constitueixen una violació del dret internacional i de la Carta de les Nacions Unides". El document, anticipat pel diari paulista Folha, va esmentar set vegades Israel però en canvi es va abstenir d’anomenar els Estats Units, que es van unir a Tel-Aviv en l’atac contra les instal·lacions nuclears iranianes. La trobada també va rebutjar previsiblement les accions militars de Kíiv contra civils i infraestructures en territori rus.

D’acord amb els mitjans de premsa del Brasil, la delegació iraniana aspirava a un text més enèrgic i va trobar l’especial oposició de l’Índia, un país que ha enfortit les seves relacions amb Tel-Aviv, i també la resistència dels Emirats Àrabs Units i Etiòpia. El Brasil, amfitrió de la cimera, i un altre dels puntals del grup, va mirar de fer acostar posicions entre les parts. Luiz Inácio Lula da Silva es va mostrar reticent a convertir els BRICS en un bloc antioccidental.

Al començar la reunió, el president brasiler va lamentar, però, el "col·lapse sense parió del multilateralisme" en un món en què té lloc "un nombre inèdit" de conflictes bèl·lics des de la Segona Guerra Mundial. Va criticar, sense anomenar Trump, la iniciativa d’augment de la despesa militar imposada als seus socis. "La recent decisió de l’OTAN alimenta aquesta cursa armamentística. És més fàcil destinar el 5% del PIB a despeses militars que assignar el 0,7% promès a l’assistència oficial per al desenvolupament". D’acord amb Lula, "això demostra que hi ha recursos per implementar l’Agenda 2030" sobre desenvolupament sostenible, "però que no estan disponibles per falta de prioritat política".

Lula també es va referir a la situació al Pròxim Orient. "No hi ha res que justifiqui les accions terroristes perpetrades per Hamàs", va dir. "Però no ens podem mantenir indiferents al genocidi practicat per Israel a Gaza i a la matança indiscriminada de civils innocents".

Els BRICS van néixer fa 15 anys a partir de l’associació entre Rússia, la Xina, el Brasil, l’Índia i Sud-àfrica. Actualment compta amb 11 membres, després que hi hagin entrat Egipte, Etiòpia, Indonèsia, l’Iran, l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units. En percentatges, representen el 39% del PIB i el 49% de la població mundial.

El missatge de Putin

Putin, que va declinar anar a Rio de Janeiro per por d’haver de fer front a l’ordre captura del Tribunal Penal Internacional per suposats crims de guerra a Ucraïna, va qualificar d’"obsolet" l’actual ordre econòmic mundial. "El centre de l’activitat empresarial s’està desplaçant cap als mercats en desenvolupament, la qual cosa està impulsant una gran onada de creixement, incloent-hi els països BRICS", va assenyalar en la seva videoconferència. El sistema unipolar de relacions internacionals, va indicar, s’està quedant en el passat.

El bloc busca alternatives a la guerra comercial que va començar l’Administració de Donald Trump. Una proposta que té un temps però que malgrat això no passa mai de les bones intencions és impulsar el comerç entre els seus integrants però prescindint del dòlar.

Notícies relacionades

L’ampliació dels BRICS ha redundat en un pes específic més gran a escala mundial. Com a contrapartida, els seus participants no sempre comparteixen els mateixos interessos. La reunió de ministres d’Exteriors a la mateixa ciutat aquest mes d’abril va situar damunt l’escenari els desacords sobre l’ampliació del Consell de Seguretat de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), una proposta impulsada en particular per Lula.

L’absència de Xi Jinping va generar suspicàcies entre els analistes. La justificació d’una agenda saturada no va semblar que fos la resposta més convincent, tenint en compte el paper nodal de Pequín en el bloc. El ministre d’Afers Exteriors del Brasil, Mauro Vieira, va qualificar de "superficials" els comentaris sobre un "buit" en la reunió, on tampoc van assistir el president egipci, Abdel Fattah al-Sisi, i el líder suprem iranià, Ali Khamenei. "Trump va haver de tornar a Washington enmig d’una reunió del G7 al Canadà, i allà ningú parlava d’una cimera buida".