Aranzels: el mal ja està fet

La pausa de 90 dies en la guerra comercial, que venç dimecres vinent, 9 de juliol, no ha pogut evitar l’impacte negatiu de la incertesa en les empreses. Ara l’economia europea conté l’alè perquè no es compleixin les pitjors amenaces que va proferir el president dels Estats Units.

Aranzels: el mal ja està fet
3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Mentre la Comissió Europea esgota els terminis per negociar un acord amb els EUA abans del 9 de juliol –que és quan, en principi, venç la treva disposada per Trump–, l’economia europea i l’espanyola intenten pair els perjudicis que ja ha causat la guerra aranzelària. Contenen l’alè perquè l’escenari no empitjori, perquè no es materialitzi el que Trump va deixar en suspens el 9 d’abril per un termini de 90 dies (amb un aranzel addicional del 20% per als productes de la UE i les consegüents represàlies europees cap als dels EUA), perquè no es faci realitat l’amenaça posterior d’un aranzel general del 50% i perquè, si és possible, es faci marxa enrere en algunes de les pujades aranzelàries ja en marxa.

PERSPECTIVES A LA BAIXA.

De moment, ja han fet mal: el Banc d’Espanya calcula que, tot i que els aranzels es quedin com estan, l’economia espanyola creixerà aquest any tres dècimes menys (el 2,4%), sobretot per l’efecte de la incertesa econòmica sobre la decisions de despesa i inversió de famílies i empreses. Per a un escenari similar, la Comissió Europea ha retallat en quatre dècimes la seva previsió de creixement de la zona euro (fins al 0,9%).

En el cas espanyol, l’empitjorament de les perspectives té a veure, sobretot, amb els efectes indirectes. I és que, segons l’anàlisi del Banc d’Espanya, l’economia espanyola té més a perdre per un augment dels nivells d’incertesa (fins a 3 dècimes de menor creixement, de mitjana, en els tres pròxims anys) o per un enduriment de les condicions financeres que per l’augment dels aranzels (un màxim de 0,16 dècimes, en el pitjor dels casos).

EL NIVELL D’ARANZELS.

El mal ja està fet. Des del 5 d’abril, les vendes de la UE pateixen un nou aranzel general del 10%. El 2 d’abril va entrar en vigor un nou aranzel del 25% als automòbils fabricats fora dels EUA i des del 4 de juny és efectiu el nou aranzel del 50% a l’acer i l’alumini. L’aranzel efectiu mitjà que suporten les vendes espanyoles als Estats Units ha passat del 3% el 2023 al 12% actualment. Si finalment arribessin a implementar-se els "aranzels recíprocs" anunciats pels EUA el 2 d’abril, l’aranzel efectiu mitjà sobre les exportacions espanyoles augmentaria fins al 18%, segons els càlculs del Banc d’Espanya.

SECTORS PERJUDICATS.

El mal ja està fet. La Unió d’Empreses Siderúrgiques (Unesid) diu que el nou aranzel del 50% per a l’acer i l’alumini està afectant directament les exportacions espanyoles, que van superar les 250.000 tones el 2024, provocant cancel·lacions i la paralització de noves operacions. L’associació alerta sobre el risc de la desviació d’excedents globals de tercers països cap a Europa, amb el consegüent ingrés d’acer produït sense respectar estàndards ambientals i socials.

INCERTESA GLOBAL.

El mal ja està fet. L’erràtica política aranzelària de Trump ha portat la incertesa econòmica global a màxims històrics. Des de mitjans de març, l’índex d’Incertesa de Política Econòmica (EPU, per les seves sigles en anglès) va arribar a nivells rècord, per sobre dels que es van anotar per la pandèmia i l’atemptat de les Torres Bessones. Arran de l’anunci de la treva aranzelària el 9 d’abril, s’ha produït certa desescalada de l’índex d’incertesa global, si bé encara es manté en nivells similars als que van seguir a l’esclat de la covid.

CAIGUDA DEL COMERÇ.

El mal ja està fet. L’Organització Mundial del Comerç (OMC) ha estimat que, amb el nivell actual d’aranzels, el comerç global caurà aquest any el 0,2% (davant el creixement del 2,7% que s’esperava abans de les tensions aranzelàries) i anticipa que la caiguda podria arribar a l’1,5% si Trump reactiva els aranzels suspesos en la treva de 90 dies.

RECERCA DE SOLUCIONS.

Notícies relacionades

L’Enquesta del Banc d’Espanya sobre l’Activitat Empresarial (EBAE) mostra que gairebé el 30% de les empreses espanyoles declaren que s’han vist afectades negativament pel conflicte aranzelari a causa de l’augment de la incertesa i de la disminució de l’activitat econòmica global. Més del 45% de les empreses afectades declaren que tenen la intenció de reflectir l’increment de costos derivats dels nous aranzels als seus preus de venda; un 34% preveuen diversificar la seva cadena de subministrament buscant proveïdors en altres països, i un 28% tenen intenció d’obrir nous mercats a l’estranger.

Almenys de moment, cap empresa s’ha acollit encara a la línia de crèdits de l’ICO que ha disposat el Govern. En l’actual clima d’incertesa global, fa mesos que les empreses espanyoles estan instal·lades en una actitud de prudència, des de la qual prefereixen no adoptar decisions dràstiques per evitar fer passos en fals, resumeix Sandra Fombuena, experta en duanes de l’empresa Ernst & Young.