Junts garanteix que el Congrés pugui embargar armament a Israel
El Govern i els seus socis donen el primer pas per prohibir la compravenda de material militar a l’Estat hebreu i que transiti per ports espanyols

El Congreso va donar ahir llum verda a tramitar la proposició de llei per prohibir per llei la compravenda d’armes a Israel, regular-ne l’embargament total i prohibir el trànsit de material militar amb aquest destí. El suport del PSOE va decantar la balança perquè aquesta norma continuï el seu camí parlamentari, amb 176 sís de la majoria de socis de Govern, Sumar, ERC, el PNB, Junts, Bildu, Podem, el BNG i Coalició Canària, i amb el rebuig de 171 diputats del PP, Vox i UPN. Una vegada aprovada, la iniciativa anirà a comissió per obrir el tràmit d’esmenes i elaborar el text definitiu, que s’haurà d’aprovar de nou en el Ple del Congrés.
La proposició de llei, presentada per Sumar, Podem i el BNG i redactada per la Xarxa Solidària contra l’Ocupació de Palestina (Rescop), modifica la llei 53/2007 sobre el control de comerç exterior de material de defensa i de doble ús, i regula per llei tant el concepte d’embargament d’armes als països amb causes obertes en tribunals internacionals per genocidi, crims de lesa humanitat o altres crims de guerra. Una manera de referir-se, sense citar-lo, a Israel, el president del qual, Benjamin Netanyahu, té una ordre d’arrest emesa pel Tribunal Penal Internacional per genocidi i crims de lesa humanitat.
La norma regula la suspensió d’autoritzacions comercials per a la compravenda de material militar, a més de prohibir el trànsit de vaixells que portin aquest material en ports espanyols. La proposició de llei també atribueix a la Secretaria d’Estat de Comerç competències per inspeccionar els vaixells que atraquin en ports espanyols i interceptar contingut prohibit, que seria immobilitzat i destruït si es trobés. A més, es prohibeix la "col·laboració militar i de seguretat amb el país objecte d’embargament", incloent "entrenaments, intercanvi de tecnologia o dades i acords d’investigació amb finalitats militars".
El PSOE va decidir ahir el vot a favor del tràmit parlamentari d’aquesta norma, malgrat l’informe contrari remès al Congrés del Ministeri d’Economia, avançat per la cadena SER, que advocava per oposar-s’hi a l’haver-hi ja controls "extremadament rigorosos" en l’ordenament jurídic espanyol. Aquest suport va permetre que la norma es posi en marxa al Congrés, on arribarà a la Comissió de Defensa i s’obrirà al tràmit d’esmenes per redactar el text definitiu, que s’haurà d’aprovar definitivament en el Ple del Congrés.
Crítiques al PSOE de l’esquerra
Notícies relacionadesPerò el suport del PSOE no va apaivagar les crítiques a la seva esquerra, on van retreure als socialistes la seva tebiesa. Unes crítiques a les quals es va afegir el soci minoritari del Govern, Sumar. El seu diputat Gerardo Pisarello va criticar al president de Govern, Pedro Sánchez, que rebutgés que Espanya comercia amb armes. "Aquestes paraules de Sánchez sonen a mitja veritat", va criticar el dirigent català, abans de recordar els informes de la Secretaria d’Estat de comerç que donen compte d’aquestes transaccions i de denunciar que ports com Algesires són llocs de trànsit per transportar aquest tipus de material amb destí a Israel.
Podem, també signant de la iniciativa, aprofitat per carregar durament contra el Govern, tant contra el PSOE com Sumar. La diputada Martina Velarde va començar acusant directament Sánchez de "postureig" per reclamar l’expulsió d’Israel del festival d’Eurovisió sense prendre mesures més enllà des del Consell de Ministres. "Ens sembla una presa de pèl", va continuar.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Anna Gatell: "Els pares han perdut l’autoritat i ignoren els perills del mòbil"
- Revetlla a Catalunya Un bebè d'un mes i un home, ferits greus en una nit de Sant Joan amb un miler d'avisos als bombers
- Rescissió de contracte El sense sostre de l'aeroport de Barajas contractat per un empresari va durar tres dies a la feina: "No era el meu. Era molt dur"
- Sector bancari El Govern espanyol complica al BBVA la compra del Sabadell al prohibir la seva fusió fins d’aquí entre tres i cinc anys
- Visita a Catalunya El Rei carrega contra les «identitats excloents» i els «extremismes» des de Montserrat
- A més de les cremes solars, quins aliments podem prendre per protegir-nos del sol?
- Llengua catalana L'oficialitat del català s'ajorna de nou i s’haurà d’abordar durant la presidència danesa del Consell de la UE
- Castells Els Xiquets de Valls destapen la pugna per la gamma extra a la diada de Sant Joan
- Motor El 2026 no podràs conduir el teu cotxe si no tens això: nous requisits de la DGT
- Problema a l’alça Set agressions a sanitaris cada dia: Catalunya imposarà multes de fins a 600.000 euros als pacients agressors