El polèmic filòsof de Trump

El bloguer d’extrema dreta Curtis Yarvin.  | DAVID MERFIELD / CC

El bloguer d’extrema dreta Curtis Yarvin. | DAVID MERFIELD / CC

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La democràcia s’ha esgotat i necessita ser reemplaçada per un líder absolut, un monarca, un dictador, que aconsegueixi el control total per desmantellar l’statu quo. Durant anys, aquesta visió radical del món va deambular sense pena ni glòria pels marges d’internet. No obstant, ara té cada vegada més influència en els grans centres de poder dels EUA, de la Casa Blanca a Silicon Valley. Pensaments abstractes que la presidència de Donald Trump ha materialitzat. Una bola de demolició del sistema que s’ha començat a moure.

És la fórmula que proposa el polèmic pensador Curtis Yarvin. Programador informàtic i bloguer d’extrema dreta conegut pel sobrenom Mencius Moldbug, Yarvin és el principal referent teòric de l’anomenada il·lustració fosca o neoreaccionarisme (NrX), un moviment filosòfic i polític que menysprea valors liberals com la igualtat, advoca per destruir l’ordre democràtic "maligne" i per instaurar un capitalisme tecnoautoritari de tall neofeixista en forma de monarquia absolutista.

Des del 2007, Yarvin ha elaborat una teoria de per què els EUA estan trencats. Segons ell, el Govern és ineficaç ("fa pudor", diu) i el president, limitat per la separació de poders, té un "poder insignificant" per aplicar la seva agenda. En els seus escrits, una versió més articulada i pomposa dels discursos de Trump, assenyala que mitjans de comunicació i universitats d’elit exerceixen de poder a l’ombra –anomenat La Catedral– al fixar els límits del que és políticament acceptable per manipular la societat i fer-la virar a l’esquerra. El progressisme hauria fet tant de mal a la cultura, la societat i el govern que ara es necessiten mesures extremes per revertir-ho, lectura que coincideix amb la conspiranoica denúncia de l’"Estat profund" i del moviment woke que Trump va popularitzar.

Líder amb poder absolut

Yarvin planteja una solució: instaurar un líder que ostenti el poder absolut i pugui ignorar tant el Congrés com els tribunals. "El nou règim ha de governar per decret (...) i utilitzar aquest estat d’excepció per construir un nou Estat de dret", ha escrit. Sense votants, funcionaris o jutges que s’hi oposin, el president podria governar com si fos un director executiu; el país, la seva empresa, i els ciutadans, els seus accionistes. Aquest "cesarisme del segle XXI" ha d’estar encapçalat per un "tio de start-up" com ho van ser, diu, Napoleó i Stalin. Fill de funcionaris, Yarvin creu que aquesta figura autoritària haurà d’executar una profunda purga de l’Estat, deixant només dempeus forces de seguretat i òrgans financers, sota el control del monarca. Un pla batejat com a RAGE (‘ràbia’ en anglès i acrònim de Jubilar Tots els Treballadors del Govern) que va profetitzar l’envestida de Trump i Elon Musk contra els funcionaris. El seu corpus ideològic ha convertit Yarvin en un referent intel·lectual de la dreta alternativa (alt-right, en anglès), un moviment nacionalista blanc d’extrema dreta que criminalitza l’ordre liberal i exigeix mesures dràstiques contra el sistema. Tots dos han trobat en Trump un aliat que ha normalitzat idees abans marginals, purgar els que s’hi oposen (des de demòcrates fins a l’establishment republicà tradicional) i sembrar un creixent menyspreu social per la democràcia. Això és el que porta experts com Timothy Snyder, historiador expert en tirania, a considerar que un cop "està en marxa" als EUA.

L’agressiva acció política de l’Administració Trump traspua influència neoreaccionària. Es veu en les retallades massives, en donar càrrecs administratius a aliats, en la instrumentalització de la justícia per perseguir opositors, en la retirada de finançament a mitjans com NPR o PBS o en l’assalt sense precedents contra institucions acadèmiques com la Universitat de Harvard. Les seves idees s’han infiltrat a la Casa Blanca de la mà del vicepresident, J. D. Vance, potencial hereu de Trump, segons Yarvin, "perfecte en gairebé tots els sentits".

Notícies relacionades

"Assassinat en massa"

Yarvin proposa idees encara més incendiàries. Creu que la intel·ligència es deu a arrels biològiques, que no tots els grups ètnics són igual d’intel·ligents. La seva solució per frenar la delinqüència és instal·lar un monitor de vigilància al turmell de pobres i aturats. I proposa desfer-se de la gent "no productiva" convertint-los "en biodièsel" o aïllant-los en cel·les de realitat virtual. "La solució ideal aconsegueix el mateix resultat que l’assassinat en massa, però sense cap dels estigmes morals", va escriure.