Prevost va visitar Catalunya el 2017 i va destacar l’"exemple" dels laics
Després de dues visites a Sant Roc, a Badalona, va escriure que llocs com l’Ateneu "són els que responen millor a les exigències de l’Evangeli"

El papa Lleó XIV ha sigut un gran viatger. En la seva tasca com a home d’Església ha recorregut nombrosos països i ciutats. Entre les quals figura Badalona. Robert Francis Prevost va visitar aquest municipi en dues ocasions. Ho va fer acollit per conèixer el barri de Sant Roc, en la parròquia del qual els agustins estan presents des de la creació del barri als anys 70 (Sant Roc va ser un dels polígons construïts per acollir els damnificats per les riuades de l’any 1962, per compensar les expropiacions que es van fer per construir l’autopista i per reallotjar els habitants de les barraques del Somorrostro).
La visita a un barri complex exemplifica la preocupació que sempre ha tingut el nou pontífex pels més desfavorits. Així ho explica a EL PERIÓDICO mossèn Denis, prior local dels agustins a Barcelona, que recorda que Prevost va acudir no una sinó dues vegades a Sant Roc. En la segona visita, l’any 2017 –recorda amb emoció el pare Denis–, Prevost va escriure un text intern deixant constància de les dures situacions de pobresa i desigualtats socials que havia vist al barri i valorant el treball d’entitats com l’Ateneu Sant Roc, referent indiscutible en aquest enclavament de Badalona colpejat per la pobresa, els desnonaments i l’oblit institucional.
Des de la Fundació Ateneu Sant Roc descriuen el nou papa com "una persona sensible". "En dues visites va captar immediatament la tasca i el compromís de l’Ateneu", destaquen.
Al document que va escriure després de la visita, l’agustí apuntava una cosa que avui rescaten des de l’Ateneu i que evidencia el seu tarannà: "Molts laics ens donen un gran exemple". "Per exemple, els nostres centres de Badalona, que em van impressionar positivament en les dues visites fetes a aquest lloc... i Huelva referent a la pastoral penitenciària... són dos llocs que responen al que avui ens demana l’Església... Avui són els que responen millor a les exigències de l’Evangeli", escrivia Prevost el 2017. Des del combatiu Ateneu agraeixen el respecte que l’orde religiós ha mostrat sempre per la seva manera de treballar.
"És una persona molt senzilla, molt preocupada per l’aspecte social", resumeix mossèn Denis, feliç per l’elecció del conclave. Poc podia imaginar la petita comunitat agustina de Barcelona, que el desembre passat va compartir estovalles i conversa amb Prevost a Roma, que aquest home de vocació missionera seria el nou papa. "Ahir a la nit gairebé saltem d’alegria i de goig", explica el prior, qui va conèixer l’ara Lleó XIV l’any 2008 a les Filipines, el seu país natal, quan va entrar a l’orde dels agustins.
"Dos filipins i dos tanzans"
Els agustins tenen, a més de la de Badalona, dues comunitats més a Barcelona. "La parròquia de la Mare de Déu del Carme, al barri del Raval de Barcelona, i la comunitat de Sant Agustí, al mateix barri", apunta el prior agustí. La comunitat al Carme està formada únicament per quatre persones. "Som dos filipins i dos tanzans", explica.
Pendent que des de l’Ateneu li passin el relat que va escriure el Papa en la seva visita a Sant Roc per llegir-lo íntegrament, mossèn Denis recorda des del Raval que quan va dinar amb Robert Prevost a Roma aquest desembre li va comentar que a la parròquia de Sant Agustí es reuneix una gran comunitat de peruans i hi celebren cada any el Senyor dels Miracles, "una devoció estimada al Perú". "Em va dir que l’havíem de convidar", explica.
Denis també defineix el nou papa com una persona pròxima. "Ens vam fer una foto el 2008, quan el vaig conèixer a les Filipines, i l’hi vaig recordar el desembre passat; em va dir que la repetíssim i fes un collage amb les dues per veure com havíem canviat", prossegueix l’home. Així ho va fer, per descomptat, i avui mostra l’abans i el després en les dues fotografies amb emoció.
Del que no hi ha fotografies, i és una llàstima, és de les visites de Prevost a Badalona. "Era inimaginable", fan broma des de l’Ateneu. Quant a la pregunta lògica sobre per què l’ara papa va escollir Sant Roc i no qualsevol altre barri, la resposta és clara: per la vinculació de l’orde agustina al territori. Dues persones de l’orde són patrones de la Fundació Ateneu Sant Roc, cedeixen locals a la fundació per a tasques socials i la comunitat de la parròquia està molt vinculada al dia a dia de l’Ateneu.
Notícies relacionadesLa missió de l’Ateneu Sant Roc és, segons es presenten ells mateixos a la seva pàgina web i segons sap tothom a Sant Roc, a Badalona i més enllà, "afavorir la cohesió social del barri a través de la promoció de diversos projectes educatius, socials i culturals dirigits a infants, joves i adults, incidint de manera especial en els col·lectius en situació de vulnerabilitat i risc d’exclusió social". De fet, expliquen ells i confirma qualsevol, són un "referent en els àmbits educatiu i sociocultural al territori de Badalona Sud, amb projecció a nivell de ciutat i nacional des de la implicació i el coneixement de l’entorn".
A l’empobrit barri de Sant Roc, un dels més deprimits socialment de l’àrea metropolitana de Barcelona, estan acostumats a sortir als mitjans de comunicació pels desnonaments o els talls de llum, així que, ser avui protagonistes per haver sigut visitats pel Papa –tot i que la gran majoria de la gent ho desconegués– ha sigut agradable.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- EL PROTAGONISTA DEL CLÀSSIC Lamine Yamal, el fenomen que desborda les precaucions: independitzat, xofer del club i una amistat amb Morad
- L’escola d’hostaleria deixarà de fer classes a partir de l’estiu
- Guardiola, a prop de firmar el divorci
- Entrevista amb Anna Bacardit Càncer de mama metastàtic amb menys de 30 anys: «Mai em vaig trobar malament, per això no ho esperava»
- Successos Tres detinguts per atracar un banc a Camarles