El bloqueig d’Israel a l’entrada d’ajuda humanitària asfixia Gaza
El tancament durant més de dos mesos s’ha convertit en el més llarg que ha patit la Franja des de l’inici del conflicte

El seu rostre no concorda amb el seu cos. Té les galtes inflades, els ulls enfonsats i quatre cabells al cap. "Tant de bo la meva melena torni a créixer llarga i me la pugui tornar a raspallar", diu Rahaf Ayad, amb un fil de veu. Difícilment es podria endevinar la seva edat. El seu cos és diminut i, d’un sol cop d’ull, es podria comptar amb precisió el nombre total de les seves costelles. Els ossos que emmarquen les seves clavícules són gairebé tan gruixuts com els seus escanyolits braços. Als 12 anys, aquesta nena gaziana s’ha convertit en la cara de la fam del seu poble. Dos mesos després del bloqueig de l’accés de l’ajuda humanitària per part d’Israel, la història de Rahaf es repeteix a tota la Franja.
"Voldria tornar a ser com solia ser", confessa Rahaf en un vídeo gravat a Shujaiya, un barri del nord ciutat de Gaza, i que fa dies que circula per les xarxes. "Desitjaria tornar a l’escola i resar mentre estic dreta; ara dic asseguda", lamenta la petita, abans de posar-se a plorar. Al seu costat, el periodista gazià Hani Abuzereq guarda al telèfon mòbil un retrat de Rahaf abans de la guerra. Les seves galtes rosades, ben plenes, els seus ulls brillants. I la seva melena, llarga i forta. "Això és el que la guerra li ha fet; té un somni simple: viatjar fora de Gaza per rebre tractament mèdic", explica, mentre mira de consolar-la.
Rahaf Ayad pateix desnutrició severa i diverses malalties no diagnosticades. La seva condició empitjora amb rapidesa. El bloqueig continu a l’entrada de qualsevol tipus d’ajuda humanitària o comercial, el més prolongat que ha enfrontat mai la Franja, n’ha accelerat l’empitjorament. Dilluns passat, l’organisme de vigilància mundial de la gana, conegut com el sistema de Classificació Integrada de la Seguretat Alimentaria en Fases (IPC, per les seves sigles en anglès), va iniciar una anàlisi de la inseguretat alimentària i la malnutrició a Gaza. Més de 50 analistes capacitats d’agències de les Nacions Unides i altres organitzacions tant de Gaza com de l’estranger participen en l’avaluació, segons l’oficina de Coordinació d’Assumptes Humanitaris de l’ONU.
Abans, l’IPC ja havia emès almenys quatre advertències al·legant que, a causa de les accions d’Israel, Gaza podria estar al límit de la fam. Però, ara, la situació és excepcional. Fa més de 60 dies que no entra res a la Franja. Absolutament res. El 2 de març, Israel va decidir prohibir l’ingrés a Gaza de tots els subministraments, inclosos aliments, aigua i medicines, en un intent d’obligar Hamàs a renegociar l’acord d’alto el foc acordat al gener i que Tel Aviv va dinamitar. El Programa Mundial d’Aliments (PMA) ja ha anunciat que les seves reserves a l’enclavament s’han esgotat. A principis d’abril, va tancar tots els seus forns de pa per falta de farina i combustible.
"Morint de gana"
Notícies relacionadesEls menjadors socials que queden a Gaza estan a punt de fer el mateix. "Tenim entre 70 i 80 cuines comunitàries que continuen funcionant; en quatre o cinc dies, aquestes cuines comunitàries tancaran" si no entra ajuda humanitària, ha dit Amjad Shawa, director de la Xarxa d’ONG Palestines a Gaza, a l’agència de notícies Reuters. Abans del 2 de març, hi havia unes 170 cuines comunitàries operatives a l’enclavament. Shawa ha advertit que és probable que més nens morin de desnutrició, ja que "tota la Franja s’està morint de gana". La brutal ofensiva militar israeliana contra Gaza ha provocat la mort de més de 52.418 palestins en un any i mig.
El director de l’agència de les Nacions Unides per als refugiats palestins, Philippe Lazzarini, va denunciar aquest divendres que el setge israelià està castigant col·lectivament infants, dones, avis i homes a Gaza. A més, ha recordat que, segons el dret internacional humanitari, Israel té l’"obligació d’utilitzar tots els mitjans disponibles" per garantir que se satisfacin les necessitats dels civils palestins sota el seu control.
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Entrevista Giuseppe Russolillo, president de l’Acadèmia de Nutrició: «El dejuni intermitent no ha sigut concebut per perdre pes i pot posar en risc la salut»
- Investigació ‘La casa dels horrors’ d’Oviedo tenia un desmesurat consum d’aigua i una sala d’estudi per als tres nens
- Barcelona prorroga 24 hores el permís d’obres al Camp Nou
- Amb Liam Neeson El racó de Sant Cugat del Vallès que està ja en la història del cinema
- Recomanacions "Inoblidable": el bar de Mataró aclamat per les seves saboroses tapes
- Celebració especial Dia de la Mare: 30 frases i imatges per desitjar feliç dia a la mare
- Gran ensurt a La Gayola
- El TEDH insta Sèrbia a no usar armes sòniques