Crisi a Veneçuela
La proclamació judicial de la victòria de Maduro aprofundeix el conflicte polític
La decisió del Tribunal Suprem de validar la reelecció del president fa preveure més polarització interna i més aïllament regional
Els organismes humanitaris temen que s’intensifiqui la criminalització de la protesta
La decisió del Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) de validar la victòria en els comicis de Nicolás Maduro que ja havia proclamat el Consell Nacional Electoral (CNE), sense presentar una sola acta, no fa res més que enfonsar el conflicte polític a Veneçuela i estendre els efectes més enllà de les seves fronteres. Tot sembla encaminar-se cap a un enfrontament més gran entre el Govern i l’oposició, que reclama també el seu triomf a les urnes el 28 de juliol.
Maduro es va mostrar immediatament indiferent a les reaccions adverses dins i fora del territori. La crisi és a hores d’ara també internacional i ocuparà l’esforç de molts països per evitar que s’intensifiqui. El dèficit de legitimitat no sembla desvetllar Maduro en aquestes hores d’eufòria. Creu tenir-ho tot sota control i que guanya temps abans que s’agreugi l’aïllament regional. Per això ha resolt passar a una ofensiva que es desplegarà a diversos fronts, entre els quals, el repressiu.
En la seva primera intervenció després de la validació judicial, el president va apuntar contra el candidat opositor, Edmundo González Urrutia. "¿On és aquest covard?", va deixar anar. La figura de l’exdiplomàtic es va convertir en blanc d’una set d’escarment que el transcendeix. "¡Ens veiem als carrers! ¡Criminal! ¡Terrorista!", va dir Maduro dijous.
El TSJ va demanar també al fiscal general, Tarek William Saab, que investigui i imputi els responsables d’un presumpte atac contra el sistema informàtic del CNE, descartat per les observacions de l’ONU i el Centre Carter, així com els promotors de la desobediència als carrers i tota forma d’impugnació manifesta del resultat més controvertit de la història electoral en un quart de segle d’experiència bolivariana. María Corina Machado, la líder de l’antimadurisme i portaveu de les posicions més intransigents, té un lloc central en aquesta llista d’objectius de Saab.
Maduro va aprofitar dijous la restauració d’un monument d’Hugo Chávez per fer una crida a l’ordre als seus adversaris. "El Suprem, després de fer un treball tècnic i científic, basat en les lleis, ha emès una sentència històrica i contundent, nosaltres diem: respecte absolut als poders de l’Estat". L’acatament al dictamen és l’única alternativa per evitar mals majors. "Quan hi ha un contenciós, un conflicte entre poders, ¿qui el resol? ¿Caiem a trets? No, han d’anar a un tribunal. Això és el que volien els gringos, que hi hagués una espiral de violència per ells entrar al país". Veneçuela té dues opcions, el camí de la Constitució, les lleis, la institucionalitat i la pau, o l’odi i la Guerra Civil.
El president es va mostrar d’acord amb la proposta de la principal autoritat de l’Assemblea Nacional, Jorge Rodríguez, de modificar les lleis electorals perquè els "fariseus" quedin exclosos de les futures competències. "Ja n’hi ha prou, del feixisme. Que no puguin participar els que desconeguin les institucions". I com si fes falta, el ministre de Defensa, Vladímir Padrí López, va saludar el triomf en nom de les Forces Armades advertint que no és possible "oblidar" les manifestacions "violentes" que van provocar 27 morts i que van ser orquestrades per "un sector feixista". El madurisme recorre a aquest qualificatiu com si Veneçuela fos la Itàlia dels anys 30 del segle passat, amb l’excepció que llavors els "feixistes" estaven en el poder. Els organismes humanitaris temen que s’intensifiqui la criminalització de la protesta. L’aliança entre Maduro i els militars és clau per a la seva supervivència. Els adversaris miraran d’insistir a fissurar-la. Aquests intents no han donat resultats malgrat les reiterades apel·lacions de Machado i González Urrutia.
Reaccions internacionals
"Acollim amb satisfacció l’actitud de les autoritats veneçolanes de defensar de manera conseqüent la sobirania del seu país; de garantir l’ordre constitucional i de continuar el diàleg amb les forces polítiques interessades de trobar vies per resoldre les diferències en un marc legal", va assenyalar la portaveu del Ministeri d’Exteriors rus, Maria Zakhàrova. El comentari va tenir tanta previsibilitat com la sentència del TSJ. La Xina no ha dit res fins al moment. Es descompta que ratificarà la seva opinió del 29 de juliol. Així, el secretari general de l’ONU, António Guterres, va reclamar "total transparència" en els resultats i respecte als drets humans. La UE i Espanya no reconeixeran la reelecció de Maduro fins que no es publiquin les actes electorals.
El xilè Gabriel Boric va expressar amb paraules inèdites per a un president progressista llatinoamericà la presa de distància respecte de Caracas. No només va parlar d’un "frau" electoral. "La dictadura de Veneçuela no és l’esquerra". Boric va traçar una línia que obliga el Brasil, Colòmbia i Mèxic a definir una posició. Els intents tripartits d’obrir un canal de diàleg no van arribar enlloc. "Veig les coses realment molt difícils", va reconèixer Celso Amorim, que va estar a Caracas durant les eleccions en representació de Luiz Inácio Lula da Silva.
El fiscal cita González
Notícies relacionadesEl madurisme va enviar ahir el seu primer senyal a l’oposició. El fiscal general, Tarek William Saab, va anunciar que «en les pròximes hores» citarà el candidat de la Plataforma Unitària Democràtica (PUD), Edmundo González Urrutia, pels presumptes delictes de «desacatament» i «desobediència a les lleis». Saab va prendre la posta de l’Estat després dels insults de Nicolás Maduro al seu rival en les eleccions.
El fiscal, un apèndix fonamental del Palau de Miraflores, busca imputar-lo per indicació del Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) que, al validar la victòria de Maduro, va ordenar fer escarmentar els que van qüestionar els resultats. González Urrutia és relacionat amb la divulgació a la web de les actes que refutaven la informació donada pel Consell Nacional Electoral (CNE), sense presentar els documents de l’escrutini.
- SUCCESSOS Un tribunal ordena investigar la mort d’una nena en una piscina privada
- Els ‘kiwis’ assalten els britànics amb dues victòries
- 400 blocs Polvorí per la suposada estafa d’un administrador de finques
- Falta de servei 5.000 veïns de BCN han estat tres mesos sense rebre cartes de Correus
- Cine ‘La sustancia’, una bacanal ‘gore’ feminista
- Toni Bou: "Em preocupa què faré quan em retiri per ser tan feliç com ara"
- L’ÚLTIMA GRAN CARRERA DE LA TEMPORADA Pogacar culmina a la Llombardia un any històric en el ciclisme
- Lliga F Regnar i renéixer: torna un derbi "descompensat"
- Barraca i tangana Passeu-li al bo
- LA NATIONS LEAGUE Zubimendi impulsa Espanya