Cautela al Kremlin davant l’eufòria dels propagandistes
El magnat novaiorquès és sens dubte el favorit de Moscou, però la seva imprevisibilitat posa en guàrdia els dirigents russos
No hi ha dubte: en les presidencials del novembre als EUA, Donald Trump és el candidat favorit de Rússia, tant de la dirigència com dels mitjans de propaganda russos. A diferència del que va passar en els comicis del 2016, quan l’establishment polític i mediàtic rus, d’una banda, i el magnat novaiorquès de l’altra intentaven ocultar la seva sintonia, en aquesta campanya electoral les màscares han caigut i a l’aspirant republicà se li multipliquen les mostres de suport rebudes des de Moscou. Però més enllà de les aparences, no tot és eufòria a l’interior de les muralles del Kremlin: la imprevisibilitat i la hipersensibilitat del que podria ser nou hoste de la Casa Blanca el gener del 2025 podrien generar crisis i problemes inesperats.
Intentant rebaixar les grans expectatives generades pels seus propis mitjans de comunicació des de l’atemptat fallit a Pennsilvània, el portaveu presidencial rus Dmitri Peskov va voler dissipar ahir qualsevol indici d’aliança o col·laboració entre dos països que, al cap i a la fi, sempre s’han considerat enemics. "Vostès saben que amb Trump no es va fer res de bo amb Rússia; al contrari; es van introduir noves i noves sancions", intentava destacar el portaveu, que, això sí, va reconèixer que almenys "hi va haver diàleg". En aquest cas, però, la situació seria molt diferent, ja que l’expresident nord-americà, en el seu primer mandat, comptava a les seves files amb republicans de la vella escola, bregats durant la guerra freda del segle XX en la idea que el Kremlin era en realitat l’adversari a batre. En aquesta ocasió, tal com ho demostra l’elecció de J. D. Vance per a la vicepresidència, els alts càrrecs vindran disposats a materialitzar una política cap a Rússia molt diferent.
Dos tipus de reacció
Notícies relacionadesCarmen Claudín, investigadora sènior associada del Barcelona Center for International Affairs, també creu que hi ha dos tipus de reacció, "una de pública", dels propagandistes. I una de més íntima, la del cercle decisori entorn del líder del Kremlin. Segons assegura Claudín a EL PERIÓDICO, Trump és un personatge "impossible de preveure" i no hi ha res més que disgusti els russos que "la imprevisibilitat".
Aquesta experta, que evita pronunciar-se davant la pregunta de si el republicà està influït per possibles informacions comprometedores que pogués tenir el Kremlin i de les quals s’han fet ressò la premsa durant el seu primer mandat, es mostra cauta davant l’eventualitat que els dos mandataris arribin a pactes o aliances. Fiona Hill, investigadora sènior en Brookings Institution i exconsellera de l’Administració Trump per a temes relacionats amb Rússia, percep que Putin està "entusiasmat" perquè avança que traurà els EUA de l’OTAN, que trencarà el sistema d’aliances internacionals nord-americà i li entregarà Ucraïna", segons va assegurar en una entrevista concedida al portal Russia Matters.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- FUTBOL El Manchester City afronta un possible descens de categoria
- TMB estrena la X2, línia exprés que uneix el Prat i BCN
- Adeu a Jimmy Giménez-Arnau, ex d’una neta de Franco i tertulià mordaç
- BCN avisa que el compromís com a seu de la Copa Amèrica és per al 2024
- Junts de nou deixa Sánchez sense majoria i tomba la llei del lloguer temporal
- El president crida a mantenir "ferms" els ponts entre Espanya i Catalunya
- El Rei rep durant dues hores Illa per segellar la normalitat institucional
- MATEO VALERO: "Podrem dissenyar els primers xips d’Europa"
- JAUME COLLBONI: "Hem decidit ser una ciutat de ciència"
- El premi Barceloní de l’Any d’EL PERIÓDICO obre la Mercè