Viatge urgent

Macron deixa en suspens la reforma que ha revoltat Nova Caledònia

Macron deixa en suspens  la reforma que ha revoltat Nova Caledònia

Europa Press/Contacto/Graham Martin

1
Es llegeix en minuts

El president francès, Emmanuel Macron, deixa en suspens la reforma del cens electoral de Nova Caledònia, aprovada per l’Assemblea Nacional fa tot just dues setmanes i que va ocasionar un esclat polític i social a l’arxipèlag. "Després d’haver escoltat tothom, m’he compromès que aquesta reforma no entri en vigor en el context actual. Ens donarem unes setmanes per reprendre el diàleg en vistes d’un acord global", va afirmar.

Notícies relacionades

En la seva visita d’urgència a Nova Caledònia, i després de reunir-se amb líders locals, ahir el mandatari va prometre no aprovar "per la força" la reforma, i va deixar en mans de les autoritats locals un acord sobre l’estatut de l’illa, però no sense ultimàtum. El president va donar un marge d’un mes per "restablir l’ordre" després d’una "situació gairebé insurreccional" i tornar a asseure’s, tot i que no tanca la porta a un Congrés i a la votació d’aquesta reforma a París, a 17.000 quilòmetres de l’arxipèlag.

Durant la roda de premsa, el cap d’Estat va prometre ajuda d’emergència per fer front als "danys colossals" causats després d’una mica més d’una setmana d’enfrontaments.