El conflicte del Pròxim Orient

L’avís de Biden de tallar l’enviament d’armes posa en alerta Israel

L’amenaça dels EUA pot forçar el Govern hebreu a un canvi de plans a Gaza 

"Ens mantindrem ferms", replica el ministre de Defensa

El líder de l’oposició va culpar Netanyahu de la «gestió fallida» dels vincles amb Washington 

L’avís de Biden de tallar l’enviament d’armes posa en alerta Israel

Andrea López-Tomàs

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

No ha sigut l’ordre vinculant del Tribunal Internacional de Justícia de les Nacions Unides. Tampoc els milions de persones que fa mesos que protesten arreu del planeta, ni el to cada vegada més elevat dels discursos dels líders mundials. Després de set mesos de guerra contra Gaza, el que ha posat en risc els esforços militars d’Israel a l’enclavament palestí de veritat són les paraules del president dels EUA, Joe Biden. El demòcrata va afirmar dimecres per primera vegada que deixarà d’enviar armament al seu aliat hebreu en cas que iniciï una incursió a gran escala a la meridional Rafah. A Israel van saltar les alarmes. Els integrants més dretans del Govern van acusar Biden d’aliar-se amb Hamàs i alts funcionaris van alertar que aquesta decisió podria obligar les autoritats a canviar els seus plans operatius a Gaza.

Ni el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, ni el ministre de Defensa, Yoav Gallant, van respondre directament a Biden. L’oficina de Netanyahu va repetir el missatge que va transmetre el líder israelià al seu homòleg nord-americà dilluns en una trucada: "Lluitarem amb les ungles si és necessari". Gallant va ser més clar. "Des d’aquí dic als enemics d’Israel i als seus millors amics: l’Estat d’Israel no pot ser sotmès", va defensar en una cerimònia prèvia al Dia dels Caiguts a Israel. "Ens mantindrem ferms, aconseguirem els nostres objectius, atacarem Hamàs, destruirem Hezbol·là i portarem seguretat", va afegir el ministre de Defensa. Segons un funcionari citat per mitjans locals, Israel ja ha començat a treballar a través de diversos canals per pressionar Biden perquè canviï de rumb.

"Hem de continuar la guerra"

L’incendiari i ultradretà ministre de Seguretat Nacional, Itamar Ben-Gvir, va ser breu però directe. "Hamàs [emoticona d’un cor] Biden", com Hamàs estima Biden, va tuitejar ahir al matí, i va generar milers de respostes. El seu aliat, el colon Bezalel Smotrich, a càrrec de Finances, va afirmar sense embuts que la forta oposició nord-americana només revitalitzarà l’impuls d’Israel per eliminar Hamàs. "Hem de continuar aquesta guerra fins a la victòria, malgrat, i en certa mesura precisament per això, l’oposició de l’Administració de Biden i la interrupció dels enviaments d’armes", va dir en un comunicat. "Simplement no tenim cap altra opció que no posi en perill la nostra existència i seguretat", va afegir. El líder de l’oposició, Yair Lapid, no va dubtar a culpar Netanyahu de la "gestió fallida" dels vincles amb Washington per part del Govern.

Al seu torn, un alt funcionari israelià anònim citat per l’emissora pública Kan va declarar que la decisió dels Estats Units de retenir armes a Israel pels seus plans d’atac a Rafah podria obligar el Govern a alterar els seus plans operatius. Va alertar que l’Estat hebreu podria veure’s obligat a portar a terme una "economia armamentística", és a dir, conservar municions per garantir que no s’esgotin. Des de les tribunes dels mitjans israelians, la societat va expressar la seva alarma i enuig. "La congelació parcial d’armes de Biden aprofundeix l’amenaça existencial que Israel afronta des del 7 d’octubre", va escriure l’editor de The Times of Israel David Horovitz. "L’anunci de Biden soscava la seguretat d’Israel; [...les seves paraules] envalenteixen i encoratgen els enemics d’Israel, mostrant-los un Israel debilitat pel suport esgotat del seu aliat més essencial i reduint així la capacitat d’Israel per frustrar les seves ambicions genocides", va afegir.

Notícies relacionades

Cal veure fins a quin punt Biden complirà les seves amenaces. Per ara, la delegació israeliana ha abandonat el Caire, on se celebren les negociacions per l’alto el foc, sense data de retorn. La cadena nord-americana NBC, citant quatre funcionaris nord-americans, va informar que Netanyahu no està disposat a acceptar un acord de treva amb Hamàs llevat que li permeti procedir amb una operació a Rafah, tot i que un funcionari israelià va negar que aquesta sigui la posició del seu país.

Mentre el Govern hebreu decideix com respondre a Biden, l’Exèrcit va continuar ahir bombardejant Rafah, on van morir una trentena de palestins.

Temes:

Gaza Govern Israel