Netanyahu adverteix que Israel envairà Rafah "amb o sense" treva

El primer ministre assenyala entre crítiques dels seus aliats que l’Exèrcit hebreu eliminarà els quatre batallons de Hamàs que quedarien al sud de Gaza

Netanyahu adverteix que Israel envairà Rafah "amb o sense" treva

ANDREA LÓPEZ-TOMÀS

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Benjamin Netanyahu, el primer ministre d’Israel, ho té clar: els seus soldats trepitjaran Rafah "amb o sense acord" de treva. Així ho va expressar ahir. A tot just 48 hores de la seva última trucada amb el president dels Estats Units, Joe Biden, que li va recordar que no donaria suport a la seva operació terrestre a la ciutat que acull 1,4 milions de desplaçats palestins, Netanyahu va anunciar que l’Exèrcit israelià entrarà a Rafah per eliminar els quatre batallons de Hamàs que presumptament queden al sud de la Franja de Gaza enmig de crítiques dels seus partits aliats. Els ministres ultradretans de l’Executiu de Netanyahu van tornar a amenaçar de retirar-li el seu suport si arriba a un acord amb Hamàs, alhora que la reunió del gabinet de guerra prevista per a aquesta nit va ser cancel·lada.

"Entrarem a Rafah i eliminarem els batallons de Hamàs allà, amb o sense acord, per aconseguir la victòria total", va assegurar Netanyahu ahir durant una trobada amb familiars de segrestats i víctimes de l’atac del 7 d’octubre. Aquest missatge arriba enmig de la revisió de l’última proposta israeliana de treva per part de Hamàs, que inclou un alto el foc de 40 dies i l’alliberament de milers de presos palestins a canvi d’ostatges a Gaza. "La idea que aturarem la guerra abans d’aconseguir tots els seus objectius no és una opció", va remarcar el primer ministre, amb referència a les tres finalitats constantment repetides al llarg d’aquest mig any: tornar els ostatges, acabar amb la força militar de Hamàs i aconseguir que Gaza deixi de ser una "amenaça" per a Israel.

Pressions internes

Segons un comunicat de l’oficina del primer ministre, els grups de víctimes i familiars han instat el líder israelià a continuar la guerra i resistir la pressió internacional per portar-la al seu final. Aquest posicionament xoca amb les opinions expressades durant les últimes setmanes als carrers, on famílies dels segrestats han exigit el final de l’ofensiva i la firma d’un acord que permeti als seus éssers estimats tornar a casa. Però Netanyahu, sotmès també a les pressions dels seus socis de Govern, sembla molt allunyat d’aquesta posició. Després d’una reunió amb el ministre de Seguretat Nacional, Itamar Ben Gvir, el líder israelià es va comprometre a no acceptar un acord "imprudent", segons un comunicat del polític d’extrema dreta. "Vaig advertir al primer ministre [les conseqüències], Déu no ho vulgui, que Israel no entri a Rafah, que, Déu no ho vulgui, posi fi a la guerra, que, Déu no ho vulgui, hi hagi un acord imprudent", va dir Ben Gvir en un declaració en vídeo a X. "El primer ministre va escoltar les meves paraules, va prometre que Israel entraria a Rafah, va prometre que la guerra no acabaria i va prometre que no hi hauria cap acord imprudent; crec que el primer ministre entén molt bé el que significaria si aquestes coses no passen", va repetir. En diverses ocasions, Ben Gvir, incendiari colon condemnat per racisme en el passat, ha amenaçat de dissoldre l’Executiu.

Notícies relacionades

El ministre de Finances, el també colon Bezalel Smotrich, es va expressar en la mateixa línia criticant el possible acord. "Un govern que se sotmet a la pressió internacional i atura la guerra enmig perdrà en aquest moment el seu dret a existir", va dir en una declaració a la Knesset, el Parlament israelià. Les declaracions dels dos polítics ultradretans van escandalitzar l’actual gabinet de guerra. L’"ús del xantatge amb amenaces polítiques és un fenomen greu que perjudica la seguretat nacional d’Israel", va denunciar el membre de la Knesset i del gabinet de guerra, Gadi Eisenkot, en una publicació a Facebook.

"Només seré soci d’un govern que pren decisions basades en els interessos nacionals de l’Estat d’Israel, i no en consideracions polítiques", va aclarir Eisenkot. Per la seva banda, el líder de l’oposició, Yair Lapid, va condemnar les declaracions de Ben Gvir, en va exigir la dimissió i va lamentar que Israel sigui un "ostatge de bojos irresponsables".

Temes:

Gaza Govern Israel