Estratègia dissuasiva davant Rússia

Polònia s’ofereix a acollir armes atòmiques de l’OTAN

El president polonès proposa que el país sigui el "braç nuclear defensiu del flanc est"

Uno de los mapas explicativos de Nordic Response, ejercicio que es parte de las maniobras Steadfast Defender de la OTAN recien desarrolladas.

Uno de los mapas explicativos de Nordic Response, ejercicio que es parte de las maniobras Steadfast Defender de la OTAN recien desarrolladas. / OTAN

1
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

Polònia s’ofereix a ser el "braç nuclear defensiu del flanc est" i allotjar al seu territori armes atòmiques de l’OTAN, segons el seu president, Andrzej Duda, originari de l’ultranacionalista partit Llei i Justícia (PiS). "Si els nostres aliats decideixen estacionar el seu armament al nostre territori per reforçar el flanc est, hi estarem disposats", va afirmar ahir Duda en declaracions al mitjà polonès Fakt. Segons el president, aquest estacionament respondria a l’estratègia "dissuasòria" promulgada explícitament per l’OTAN davant les amenaces russes.

El president polonès, cap de les Forces Armades del seu país, va fer aquestes declaracions després de la seva gira pel Canadà i els Estats Units, on va mantenir una trobada qualificada d’"entre amics" amb l’expresident Donald Trump. En un viatge anterior, el març passat, havia abordat la situació a Ucraïna amb l’actual president, Joe Biden.

Notícies relacionades

La trobada amb l’expresident dels EUA ha causat malestar en la coalició del primer ministre, Donald Tusk, que l’octubre de l’any passat, amb la seva victòria electoral, va posar fi a la llarga etapa de domini polític del PiS.

Al marge de les tensions entre el PiS i Tusk, l’oferta de Duda comptaria amb un ampli consens polític i suport entre la població polonesa. Tusk rep avui a Varsòvia el primer ministre britànic, Rishi Sunak, i el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg..