Es busquen novaiorquesos justos

Un jutge de Nova York intenta formar el jurat de 12 membres i sis suplents que s’hauran de pronunciar sobre la culpabilitat o innocència de l’expresident Donald Trump en la seva primera causa penal. Molts dels candidats hi han renunciat. Els sis primers van ser confirmats ahir.

Agencia ATLAS / Foto: EFE

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

S’anticipava que seria missió complicada triar a Nova York el jurat popular de 12 membres, i sis suplents, que ha de jutjar Donald Trump en l’extraordinari i històric judici contra el primer expresident dels Estats Units que s’asseu en un banc dels acusats imputat penalment. Però ahir a la tarda, quan encara no havien acabat les dues primeres jornades d’aquest procés de selecció, ja sis novaiorquesos s’havien assegurat el seu espai en el jurat.

El procés, de potencial explosiu enmig d’una campanya electoral presidencial en què Trump torna a ser el candidat republicà, accelera. I després de prendre jurament a aquests sis novaiorquesos el jutge Juan Merchan els va dir que es preparin per a la possibilitat que els arguments de les parts arrenquin dilluns a les 9.30 hores.

Entre els jurats que han sigut seleccionats, que només es coneixen públicament per una lletra i un número, està B400, un home nascut a Irlanda però resident a Manhattan (una cosa obligada per la llei per formar part d’un jurat al comtat de Nova York) que va explicar que disfruta d’activitats a l’aire lliure. Ell serà el president d’aquest jurat, del qual formarà també part una dona negra que, durant el seu procés d’interrogatori per jutge, fiscalia i defensa s’havia declarat "no política", tot i que reconeixia tenir amics amb fortes opinions sobre Trump.

En aquest jurat també estarà B89, un home nascut a Puerto Rico que viu al Lower East Side, que porta casat "molt temps" i té un fill i dos nets i que, al ser preguntat sobre què li agrada fer en el seu temps lliure, va donar una resposta molt novaiorquesa que va provocar rialles: "No tinc temps lliure".

També hi serà B381, un home d’origen asiàtic, nascut a Oregon i advocat d’un bufet que treu les seves notícies de The New York Times, The Wall Street Journal i Google i a qui li agrada córrer i el senderisme; una jove enginyera de software que treballa per a Disney i comparteix pis amb tres amigues a Chelsea i treu les seves notícies del Times i TikTok. I el futur de Trump dependrà també d’una altra dona que, quan havia sigut interrogada sobre si podria ser imparcial i justa amb ell, havia promès complir amb el seu "deure cívic" i "escoltar els fets", que en aquest cas se centra en delictes relacionats amb els pagaments un mes abans de les eleccions del 2016 a l’estrella porno Stormy Daniels per silenciar la seva història d’una relació sexual amb Trump. "Especialment en aquest tribunal serà tractat com es pot tractar qualsevol altre. Ningú està per sobre de la llei", va declarar aquesta dona.

Votants demòcrates

Trump està imputat per 34 càrrecs de falsificació documental pels pagaments, elevats a categoria de delicte pel fiscal Alvin Bragg al considerar que es van realitzar per mirar d’interferir en les eleccions, violant lleis federals i estatals de finançament de campanya.

Només unes hores abans de la decisió no es podia esperar que la meitat del jurat estigués seleccionat tan ràpid. De fet, es pensava que la selecció seria molt més complicada, i hi havia raons. El judici té lloc a Manhattan, un barri on el 70% dels 1,4 milions d’adults estan registrats com a demòcrates.

Ja quan era empresari immobiliari que regava tot de lletres daurades, estrella de realities i habitual dels espais de cor, Trump mai va ser un personatge gaire estimat. No era inusual, per exemple, que sonessin esbroncades del públic a les pistes de l’Open de Tennis dels EUA quan apareixia per allà i sortia a les pantalles gegants que solen pescar famosos entre el públic. Però el desamor es va disparar encara més quan va entrar el 2015 com un elefant al taller de la política dels EUA, una vegada que va estar en la presidència del país i quan va intentar impedir la certificació de la victòria de Biden el 2020, a qui a Manhattan van votar llavors un 87% dels electors.

Notícies relacionades

El sentiment anti Trump estès a l’illa, així com l’impacte en la població de la publicitat negativa sobre el republicà, són arguments que la defensa va tractar d’esgrimir per intentar que el judici es desenvolupés en un altre lloc. Però un jutge d’apel·lacions es va negar a posposar-lo mentre decideix un tribunal al qual han recorregut. La fiscalia assegura que molta de la publicitat negativa l’han provocat els mateixos comentaris de Trump. I el jutge Merchan està convençut, com va escriure, que hi haurà jurats capaços d’"aparcar els seus sentiments personals i prendre una decisió basada en les proves i la llei".

El procés de selecció havia començat, a més, amb senyals preocupants. Els primers 96 potencials integrants del jurat que van començar a comparèixer dilluns davant el jutge Merchan, Trump i la seva defensa i l’equip de la fiscalia que dirigeix Alvin Bragg eren una variada barreja demogràfica que representa la diversitat de la ciutat. Però d’ells, més de la meitat van ser excusats immediatament dilluns poc després de prendre jurament. Va passar quan van admetre, a mà alçada, que no podrien ser justos i imparcials en aquest procés.