L’agressió es va fer amb més de 300 drons kamikaze i míssils
En persa, el seu nom significa "màrtir" i els seus vols són només d’anada, mai de tornada. Són els drons Shahed-136, els avions no tripulats kamikaze amb què l’Iran va atacar Israel en massa diumenge a la matinada, a més d’un centenar de míssils balístics i de creuer.
El seu disseny i tecnologia no són ni punters ni d’última generació, i la seva capacitat destructiva –per unitat– tampoc no és gaire considerable. Però els Shahed-136 guarden un secret i han sigut utilitzats amb èxit per Rússia per bombardejar Ucraïna: el preu de construcció per unitat és de 20.000 euros, un preu ridícul comparat amb el que val un míssil, que pot arribar a costar-ne centenars de milers.
Els Shahed-136, a més, no són ni massa ràpids ni massa difícils de fer caure. Però els seus atacs són en eixam, un factor nou en l’art de la guerra, i busquen desconcertar els sistemes antiaeris de l’enemic. I així va ser, precisament, l’atac iranià contra Israel: més de 200 drons volant alhora contra l’objectiu israelià, esperant que alguns Shahed-136 fossin enderrocats, però que, en grup, l’objectiu fos impactat.
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- Pobresa a Catalunya La vida en un garatge de tres nens de l’Hospitalet: «¿Fins quan hem d’estar així?»
- Des d’aquest 1 de juliol Catalunya estrena estructura judicial: desapareixen els jutjats unipersonals i arrenquen les oficines de justícia en 561 municipis
- Sutton estrenarà al setembre una reforma integral
- El taxista que comparteix cartell amb Helen Mirren
- Sumar demana a Sánchez pactar les mesures anticorrupció
- Tempesta judicial i política L’empresonament de Cerdán noqueja Sánchez, que no pot desviar el focus
- Un altre cop per a Sánchez
- El jutge envia a la presó Cerdán per integrar un grup criminal
- El Suprem estima en 5 milions les "comissions" de la trama corrupta