L’agressió es va fer amb més de 300 drons kamikaze i míssils

PI STUDIO

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

En persa, el seu nom significa "màrtir" i els seus vols són només d’anada, mai de tornada. Són els drons Shahed-136, els avions no tripulats kamikaze amb què l’Iran va atacar Israel en massa diumenge a la matinada, a més d’un centenar de míssils balístics i de creuer.

Notícies relacionades

El seu disseny i tecnologia no són ni punters ni d’última generació, i la seva capacitat destructiva –per unitat– tampoc no és gaire considerable. Però els Shahed-136 guarden un secret i han sigut utilitzats amb èxit per Rússia per bombardejar Ucraïna: el preu de construcció per unitat és de 20.000 euros, un preu ridícul comparat amb el que val un míssil, que pot arribar a costar-ne centenars de milers.

Els Shahed-136, a més, no són ni massa ràpids ni massa difícils de fer caure. Però els seus atacs són en eixam, un factor nou en l’art de la guerra, i busquen desconcertar els sistemes antiaeris de l’enemic. I així va ser, precisament, l’atac iranià contra Israel: més de 200 drons volant alhora contra l’objectiu israelià, esperant que alguns Shahed-136 fossin enderrocats, però que, en grup, l’objectiu fos impactat.

Temes:

Drons Israel