Els EUA, el Regne Unit i França van defensar el cel israelià

Una xarxa internacional de satèl·lits, avions i radars terrestres i marítims es van activar durant la nit més llarga

PI STUDIO

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

De sobte, en plena nit de dissabte, desenes de milers de pantalles es van il·luminar. Estava passant. Poc abans de les vuit es concretava el tan anunciat atac de l’Iran a Israel com a resposta a l’assassinat atribuït a l’Exèrcit israelià de membres de la seva Guàrdia Revolucionària presents al consolat iranià de Damasc. Centenars de drons i míssils sortien d’Iran en el primer atac militar directe de Teheran contra territori israelià en la seva història. Les altes capacitats militars d’Israel i dels seus aliats, sumat al previ coneixement que arribarien aquells míssils, els va permetre destruir-ne la majoria fora de les fronteres de l’Estat hebreu. Amb només una persona ferida (una nena de 7 anys) i una base aèria perjudicada, Tel Aviv es va apuntar un altre punt en aquesta guerra.

Un cop acabat el sàbat jueu, van començar a arribar les primeres informacions. Faltaven pocs minuts per a les vuit de la tarda quan les autoritats militars i polítiques hebrees van rebre l’avís del llançament de drons i míssils des de l’Iran i territoris aliats amb destí a Israel. Segons Tel Aviv, Teheran va llançar 170 drons, més de 30 míssils de creuer i més de 120 míssils balístics. Els socis de l’Estat hebreu també van rebre aquelles primeres informacions i es va posar en marxa l’operació defensiva. Els Estats Units, el Regne Unit i França van activar la xarxa de satèl·lits, avions i radars terrestres i marítims per defensar Israel.

Igual que va fer Tel Aviv, els països veïns, com ara el Líban, Jordània i l’Iraq, van tancar immediatament l’espai aeri per evitar que els artefactes iranians afectessin l’aviació civil. Les forces aèries israelianes, britàniques i nord-americanes van dur a terme intercepcions en l’espai aeri iraquià i jordà, on les potències occidentals tenen bases militars. Amb la pressió creixent de les últimes setmanes contra el Govern de Benjamin Netanyahu per la brutalitat de la guerra a Gaza, aquest exercici d’unió i companyerisme semblava inimaginable. Aquesta és una altra de les victòries israelianes després d’aquest atac.

Notícies relacionades

Resposta immediata

En un país educat en la guerra com és Israel, la resposta va ser immediata. El portaveu de l’exèrcit, Daniel Hagari, va anunciar la cancel·lació de les activitats educatives i va limitar les reunions a un miler de persones. Netanyahu es va dirigir a la nació i va parlar per telèfon amb el president nord-americà, Joe Biden, que va cancel·lar un cap de setmana de descans a Delaware per reunir-se amb els membres del seu Consell Nacional de Seguretat.

Temes:

Gaza Govern Israel