Biden pressiona per una resposta diplomàtica per a la desescalada

El president dels EUA avisa Israel que no recolzarà una resposta militar a l’Iran / "L’objectiu és contenir aquesta crisi a Gaza", asseguren

Biden pressiona per una resposta diplomàtica per a la desescalada

Idoya Noain

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La prioritat per als Estats Units després d’una nit de tensió que ha sortit al món a un enfrontament obert entre Israel i l’Iran i a la temuda extensió de la guerra oberta a Gaza fins a un perillós conflicte regional és ara una resposta diplomàtica que porti a la desescalada. Així ho ha deixat clar el president nord-americà, Joe Biden, que va passar tot el dia d’ahir immers en aquests esforços i que en la seva conversa telefònica amb Benjamin Netanyahu després de l’atac amb drons i míssils llançat per Teheran va deixar clar al primer ministre israelià a qui Washington ni donarà suport ni participarà en cap acció ofensiva directa contra l’Iran en resposta a aquest últim atac, que l’Iran al seu torn va llançar com a reacció a l’atac del seu consolat a Damasc l’1 d’abril.

"Has aconseguit una victòria, queda’t amb la victòria" és la frase que, segons fonts de l’Administració citades per diversos mitjans nord-americans, Biden li va dir directament a Netanyahu després de lloar la missió defensiva davant l’atac iranià i exposar-lo com a mostra de la capacitat militar superior d’Israel. I en una conferència telefònica amb els mitjans ahir, membres del Govern del demòcrata asseguraven que "la resposta militar exitosa (de dissabte) crea espai i flexibilitat per (prendre) decisions sobre els pròxims passos".

"La meta continua sent una desescalada immediata", van explicar aquestes fonts del Govern, que han afirmat que l’objectiu de Washington és "contenir aquesta crisi a Gaza". "Aquest ha sigut el nostre focus des del 7 d’octubre", van dir. Han apel·lat, a més, a pensar "de manera acurada i estratègica" i han afirmat que Israel ha transmès a Washington que "no busquen una escalada significativa amb l’Iran, busquen defensar-se".

L’apel·lació a rebaixar les tensions la va portar Biden fins a la reunió del G-7 que es va celebrar ahir al matí. Aquesta trobada, sota la presidència de torn d’Itàlia, va acabar amb un comunicat unànime de condemna "inequívoca" a l’atac iranià "directe i sense precedents" i un avís a Teheran que es prendran "mesures addicionals ara i en resposta a futures iniciatives desestabilitzadores", però també havent-se fet una crida a "continuar treballant per evitar una escalada més gran".

El Govern dels EUA i el mateix Biden no oculten les seves "diferències i desacords" amb el de Netanyahu, especialment referent al desenvolupament de la guerra a Gaza i, sobretot, a la dramàtica situació humanitària. "Però referent a la defensa contra l’Iran el compromís és realment ferri", com recordava el mateix president i les fonts del seu Executiu. "Ho hem demostrat i continuarem fent-ho", van dir els seus alts funcionaris en la trucada amb la premsa, en què es van mirar de remarcar que Biden és el "primer president nord-americà que defensa directament Israel" i que el de dissabte és "el primer atac directe de l’Iran a Israel".

Notícies relacionades

Malgrat renovar aquest compromís amb la defensa d’Israel i la visió que "és Hamàs el que des del 7 d’octubre intenta que s’encengui una guerra regional", el demòcrata mira ara de donar suport a la seva estratègia de desescalada en l’èxit de l’operació militar de dissabte a la nit, on els israelians, amb suport dels EUA i del Regne Unit i França, van aconseguir interceptar i destruir més de 170 drons, més de 100 míssils balístics i més de 30 míssils de creuer que havien sortit des de l’Iran, Iraq, Síria i el Iemen.

Les fonts del Govern de Biden han negat que l’Iran hagués avisat amb 72 hores d’anticipació països a la regió o que hagués donat alerta prèvia a Washington i només han reconegut que hi va haver contactes "quan l’atac havia començat" a través dels suïssos, que Teheran i Washington van fer servir també com a missatgers diplomàtics en els dies previs.