El conflicte del Pròxim Orient

Israel mata tres fills del líder polític de Hamàs en un bombardeig a Gaza

En l’atac també van morir alguns dels nets de Haniyeh, que viu a Qatar

Israel mata tres  fills del líder polític de Hamàs en un bombardeig a Gaza

Andrea López-Tomàs

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Durant els sis mesos de guerra contra Gaza són pocs els palestins que han mort i que després han sortit en la premsa internacional amb el seu nom propi. La majoria simplement han passat a ser un número més dels 33.482 gazians morts en atacs israelians. Però això no serà igual per a Hazem, Amir i Mohamed. Aquests tres fills del líder polític de Hamàs, Ismail Haniyeh, junt amb alguns dels seus nets, van morir ahir víctimes d’un bombardeig aeri israelià mentre visitaven els seus familiars al camp de refugiats d’Al-Shati, al nord de la Franja, per a la festa del final del Ramadà.

Des de Qatar, on viu fa anys, Haniyeh va dir a Al-Jazeera que aquestes pèrdues no canviaran les demandes de Hamàs per a un alto el foc. "La sang dels meus fills no és més valuosa que la sang dels fills del poble palestí", va dir ràpidament el líder polític de Hamàs després de conèixer-se les defuncions. "Tots els màrtirs de Palestina són els meus fills", va afirmar aquest pare de 13 fills, que es va assabentar de la mort de tres d’ells mentre visitava ferits de Gaza en un hospital de Doha.

"Neteja ètnica"

Des del començament de la guerra, Haniyeh ha perdut 60 membres de la seva família. "No hi ha dubte que aquest enemic criminal està impulsat per l’esperit de venjança i l’esperit d’assassinat i vessament de sang, i no observa cap norma ni llei", va manifestar al confirmar la mort dels seus fills un dia molt assenyalat per a la població musulmana. "Hem vist que [Israel ho] viola tot a la terra de Gaza: hi ha una guerra de neteja ètnica i genocidi", va afegir Haniyeh.

L’oficina de mitjans de Gaza va denunciar la "massacre" contra la família de Haniyeh. Va informar que els fills i nets del líder de Hamàs van ser assassinats per avions de combat israelians quan el "vehicle civil" en el qual viatjaven va ser atacat durant aquest primer dia d’Id al-Fitr. Els familiars de Haniyeh eren al camp de refugiats d’Al-Shati, d’on és oriünd el seu pare i avi. També van informar que almenys 125 cadàvers van arribar a diversos hospitals de la Franja només en les últimes 24 hores. "Responsabilitzem l’Administració nord-americana, la comunitat internacional i l’ocupació israeliana d’aquestes massacres i crims que encara tenen lloc en aquest genocidi en curs", va assenyalar.

Notícies relacionades

Ràpidament Haniyeh va aclarir que l’atac a la seva família, prova del "fracàs" d’Israel, no canviarà la posició del grup en les converses d’alto el foc, en les quals exigeixen una treva permanent i la tornada dels palestins desplaçats a casa seva. "Si pensen que atacar els meus fills en el moment àlgid d’aquestes converses, abans que es presenti la resposta del moviment [com es refereixen a Hamàs], farà que Hamàs canviï les seves posicions, s’enganyen", va dir a Al-Jazeera TV.

Israel envia d’aquesta manera un missatge de gran duresa a Haniyeh a l’atacar per primera vegada els seus fills directament. Els familiars assassinats fins ara eren més llunyans, com ara cosins i nebots.