Almenys nou morts en el terratrèmol més gran en 25 anys a Taiwan

El sisme, de magnitud 7,4, també deixa 50 desapareguts i un miler de ferits / L’estricta normativa de construcció va evitar danys majors

Un grup de bombers treballa en un edifici afectat, a Hualien. | BOMBERS DE TAIWAN / REUTERS

Un grup de bombers treballa en un edifici afectat, a Hualien. | BOMBERS DE TAIWAN / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El sisme més intens que ha patit Taiwan en un quart de segle va deixar ahir almenys nou morts, 50 desapareguts i més de 1.000 ferits, va tallar el subministrament elèctric i va generar alertes de tsunami als països veïns. Les estrictes regulacions de construcció i una població preparada van rebaixar la catàstrofe en una illa assentada sobre dues plaques tectòniques.

El terratrèmol de magnitud 7,4 es va produir poc abans de les vuit del matí (hora local) a la costa oriental. Els serveis geològics situen el seu epicentre a 18 quilòmetres de Hualien, una ciutat de 300.000 habitants, coneguda pel parc nacional de Taroko i altres atraccions turístiques. Les imatges televisives mostren ponts esfondrats, vehicles sacsejats a les carreteres, vivendes en equilibris precaris després d’enfonsar-se els seus fonaments i bombers ajudant a escapar per la finestra els veïns atrapats. Un centenar d’edificis van resultar danyats, segons l’Agència Nacional de Bombers, d’aquests la meitat són a Hualien.

"La casa tremolava amb molta violència. Els quadres de la paret, la televisió i un armari van caure", va explicar un afectat a la televisió local. El sisme es va notar a Taipei, a la punta septentrional, on resideix el gruix de la població taiwanesa. "Ha sigut molt fort, semblava que l’edifici acabaria caient", va revelar un treballador d’un hospital de la capital. Els seus efectes també van arribar fins a Hong Kong i Fujian, la província xinesa davant l’estret de Formosa, on molts serveis de tren van ser interromputs. Es van registrar més d’una quarantena de rèpliques per sobre de la magnitud quatre i les autoritats afirmen que podrien allargar-se durant tota la setmana. El moviment tel·lúric es va produir a només 34 quilòmetres de profunditat, segons els serveis sismològics dels EUA.

Els esllavissaments de terra i roques i els enderrocaments en túnels van provocar la majoria de les morts. Els bombers es van apressar a rescatar gairebé 70 persones dins d’un túnel al nord de Hualien. A més, les autoritats van informar que van perdre el contacte amb 50 treballadors a bord de quatre minibusos que es dirigien a un hotel al parc nacional de Taroko. Milers d’habitatges d’aquesta localitat estaven ahir sense subministrament elèctric, però el Govern era optimista sobre la seva reparació.

La presidenta, Tsai Ing-wen, va ordenar a la seva Administració que "immediatament" es dediqui a mesurar l’impacte i minimitzar els danys. La desgràcia li arriba a Taiwan en vigílies del relleu en el poder. El president entrant, Lai Ching-te, tenia previst arribar a la zona més castigada a última hora de la tarda d’ahir.

Vols suspesos

"El terratrèmol és poc profund i molt fort, s’ha notat a tot Taiwan i a les illes veïnes", va declarar Wu Chein Fu, director del Centre de Sismologia de Taipei. La seva detecció va generar les immediates alertes de tsunami tnat a les Filipines i al Japó. A les prefectures japoneses d’Okinawa i Kagoshima van ser suspesos tots els vols durant un parell d’hores. A Chenggong, a uns 50 quilòmetres de l’epicentre, les onades van arribar a mig metre.

Notícies relacionades

L’illa, que es troba sobre el cinturó de foc del Pacífic, pateix sismes molt sovint. El d’ahir va ser el terratrèmol més vigorós des del que va matar 2.400 persones i va destrossar 50.000 vivendes el 1999. Aquell, de magnitud 7,6 en l’escala de Richter, és el més devastador en la història de Taiwan. La majoria dels terratrèmols que es registren al país són lleugers, però la població està conscienciada davant els seus perills i coneix els protocols de seguretat.

El Govern insular es va afanyar a agrair totes les ofertes d’ajuda dels "amics internacionals". El primer ministre japonès, Fumio Kishida, la va prometre recordant la solidaritat taiwanesa durant els terratrèmols patits pel seu país. També la va oferir Pequín, que col·lecciona friccions amb Taipei quan governen els independentistes.

Temes:

Govern Hong Kong