El conflicte del Pròxim Orient

Israel destrueix el principal hospital de Gaza i deixa centenars de morts

Només 10 de 34 centres sanitaris seguien funcionant parcialment la setmana passada

Israel destrueix  el principal hospital de Gaza i deixa centenars de morts

RICARDO MIR DE FRANCIA

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Les tropes israelianes es van retirar ahir de l’hospital Al-Shifa després de dues setmanes de setge i ocupació del principal centre sanitari de la Franja de Gaza. D’acord amb residents, autoritats i imatges que arriben des de l’enclavament, els militars van deixar enrere un escenari desolador d’edificis severament destruïts i cremats, instal·lacions mèdiques arrasades i desenes de cadàvers escampats entre la runa, alguns amb signes d’haver sigut executats. "El lloc està destruït, han cremat i destrossat els edificis. Tot ha de ser reconstruït. L’hospital Al-Shifa ja no existeix", va dir a Reuters Samir Basel, un resident gazià de 43 anys.

Un portaveu militar israelià va assegurar que les seves tropes van matar 200 palestins durant l’operació, tot i que Hamàs situen la xifra entorn dels 400. Els hospitals estan protegits pel dret internacional humanitari, però Israel els ha destruït de forma sistemàtica malgrat estar plens de pacients i desplaçats, un fet sense precedents en les guerres de les últimes dècades. Només 10 de 34 hospitals seguien parcialment funcionant la setmana passada, segons l’agència d’Assumptes Humanitaris de l’ONU (OCHA). L’Estat jueu al·lega que les seves instal·lacions amagaven bases de les faccions armades palestines o eren utilitzats pels seus milicians.

Confiscació d’armes

Al novembre ja va ocupar Shifa durant una setmana. Va dir llavors que amagava el quarter general de Hamàs, però no va ser capaç d’ensenyar als seus mitjans afins més que un túnel en desús al perímetre de l’hospital i un grapat de fusells. Aquesta vegada la narrativa gairebé no ha variat. Els seus portaveus militars afirmen que les faccions armades hi havien establert les comandàncies després de reagrupar-se al nord de Gaza, acusació negada pel personal de l’hospital. Durant l’operació, les forces israelianes van arrestar "500 sospitosos de terrorisme" i s’haurien apoderat d’armes i documents d’intel·ligència, segons l’Exèrcit.

Quan va començar aquesta última guerra entre Hamàs i l’Estat jueu, les tropes ocupants van arrasar-ho tot durant l’operació. El principal edifici del complex hospitalari és ara una estructura socarrimada. Igual com la Maternitat, Urgències o el dipòsit de cadàvers. Segons la Mitja Lluna Roja, les tropes "van calar foc" a departaments sencers del complex, on continuaven apareixent cadàvers durant la jornada.

"La situació és desesperada. Entre l’equip mèdic, alguns van ser assassinats, altres torturats, altres detinguts i, sobretot, van quedar assetjats durant dues setmanes sense equipament mèdic o fins i tot menjar i aigua", va afirmar el seu portaveu Raed al-Nims. L’organització humanitària també va denunciar que, segons diversos testimonis i indagacions oficials, "molts dels civils van ser executats, inclosos membres del personal mèdic, metges i infermeres.

Notícies relacionades

Diverses fonts afirmen que les tropes van demolir amb excavadores el cementiri improvisat que s’havia aixecat als voltants de l’hospital per sepultar alguns dels més de 32.000 cadàvers que ha deixat fins ara l’ofensiva israeliana. 75.000 palestins més han resultat ferits. "Fins i tot fora del complex hospitalari, illes d’edificis van ser enderrocades fins als fonaments", va afirmar Mahmud Basal, portaveu de la Defensa Civil Palestina, un organisme similar a Protecció Civil.

La devastació de l’hospital Al-Shifa, construït fa 78 anys durant el Mandat Britànic a Gaza, arriba set dies després que el Consell de Seguretat de les Nacions Unides aprovés per primera vegada un alto el foc a la Franja, una resolució vinculant que ha sigut ignorada per Israel, un dels països que més resolucions de l’ONU ha ignorat. Només un dia després, la relatora especial de l’ONU per als Territoris Palestins, Francesca Albanese, va presentar un informe assenyalant que "hi ha indicis raonables" per afirmar que Israel està cometent un genocidi a Gaza.

Temes:

Gaza Intel Israel