El cap unionista nord-irlandès dimiteix després de ser acusat de delictes sexuals

El cap unionista nord-irlandès dimiteix després de ser acusat de delictes sexuals

PETER MORRISON / AP

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El líder del Partit Democràtic Unionista (DUP) d’Irlanda del Nord, Jeffrey Donaldson, va dimitir ahir del càrrec després de ser acusat de presumptes delictes sexuals comesos en el passat. El fins ara cap de la segona formació política nord-irlandesa, protestant i probritànica, va ser detingut i imputat dijous juntament amb una dona de 57 anys, i hauran de comparèixer el 24 d’abril davant la justícia.

Donaldson va ser clau en el veto del seu partit a les institucions nord-irlandeses per la seva oposició als acords del Brexit, fins que el Govern autònom de poder compartit es va restablir el 3 de febrer passat liderat pel Sinn Féin. El DUP, que va ser majoritari a Irlanda del Nord fins a la històrica victòria electoral dels republicans proirlandesos el maig del 2022, va explicar en un comunicat que Donaldson els va informar per carta de les acusacions i de la seva dimissió amb efecte immediat.

Notícies relacionades

"D’acord amb els estatuts del partit, la directiva l’ha suspès d’afiliació a l’espera del resultat del procés judicial", va dir en la nota. El partit va designar ahir per unanimitat el diputat Gavin Robinson com a líder en funcions mentre s’organitzen unes eleccions internes. La policia nord-irlandesa va indicar per la seva banda, sense identificar els acusats, que un home de 61 anys ha sigut imputat de "delictes sexuals no recents" i una dona de 57 anys, d’"ajudar i incitar a delictes addicionals".

Elegit líder del DUP el 2021, Donaldson és el diputat més veterà d’Irlanda del Nord en la Cambra dels Comuns britànica, on va accedir el 1997 amb el Partit Unionista de l’Ulster. Va ser condecorat per Isabel II el 2016 pels seus serveis a la política. Va gestionar la tornada del DUP al Govern nord-irlandès, després d’un acord amb l’Executiu britànic per garantir l’estatus de la província dins del Regne Unit després de les divergències pel Brexit. n