El pressupost de Frontex puja el 22% en dos anys malgrat les denúncies

El pressupost de Frontex puja el 22% en dos anys malgrat les denúncies
1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Els últims grans escàndols que han esquitxat l’agència europea de fronteres (Frontex), relacionats amb acusacions de devolucions en calent i opacitat de gestió, no han suposat una disminució dels recursos destinats a l’organisme. Ha sigut més aviat al revés: en només dos anys el pressupost de l’agència ha augmentat fins a arribar als 922 milions d’euros, xifra prevista per a aquest 2024, d’acord amb informació facilitada per l’organisme en resposta a una petició oficial d’EL PERIÓDICO.

En concret, segons les dades obtingudes, el creixement dels recursos de Frontex ha sigut significatiu des del 2022. De fet, aquell any el pressupost destinat a l’agència europea sumava 754 milions, que el 2023 va passar a ser de 845 milions d’euros, i aquest any ha arribat als 922 milions, cosa que suposa un augment del 22% respecte a la xifra de fa dos anys.

"Les principals àrees de despesa de l’agència per a activitats operatives estan relacionades amb desplegaments del Cos Permanent, [...] per a activitats de retorn i reintegració, així com equipament tècnic pesat en suport de les activitats dels estats membre", explica a aquest diari, en una nota escrita, un portaveu de l’organisme.

Notícies relacionades

Guerres intestines

La informació es coneix després que Frontex acabés, en anys recents, en la mira de diverses denúncies d’organitzacions que s’encarreguen de donar assistència als immigrants, especialment al mar Egeu, en el confí entre Grècia i Turquia. Una situació que al seu torn va posar en marxa una inusual guerra entre la Comissió Europea i l’agència. De fet, el 2022 va ser un any negre per a Frontex. Això, amb la renúncia del llavors director, Fabrice Leggeri, assetjat per l’escàndol que va esclatar després que les denúncies presentades també portessin a una investigació de l’Oficina Europea de Lluita contra el Frau.