Rússia eleva a 133 els morts i deté 11 sospitosos relacionats amb l’atac

Putin assenyala Ucraïna com a responsable de l’atemptat i clama venjança contra els que van encarregar aquest «acte terrorista, sagnant i bàrbar»

Rússia eleva a 133 els morts i deté  11 sospitosos relacionats amb l’atac

ÀLEX BUSTOS

3
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

El Comitè d’Ivestigació rus va apuntar ahir que la xifra de morts de l’atac de divendres contra la sala de concerts Crocus City Hall de Moscou ja és de 133, segons les últimes informacions. El nombre ha pujat, de manera que els serveis d’emergència van traient cossos sense vida d’entre la runa del recinte, que va ser incendiat pels atacants i va col·lapsar parcialment. El Servei de Seguretat Federal de Rússia (FSB) ha anunciat aquest dissabte la detenció d’11 persones presumptament vinculades amb l’atemptat, reivindicat en principi per Estat Islàmic, entre elles quatre suposats responsables directes de l’atac.

L’agència investigadora va atribuir les morts a les ferides de bala provocades pels responsables de l’atac i a l’asfíxia per l’incendi de la sala durant l’atemptat. El comitè ja havia pronosticat que el nombre de morts augmentaria en les pròximes hores, mentre que un nou balanç del Ministeri de Salut de Rússia ha indicat que ara mateix hi ha 80 persones hospitalitzades per l’atemptat, 13 en estat crític i 25 en estat greu (entre elles dos nens). Almenys 40 persones han hagut de ser operades d’urgència al llarg d’aquesta passada nit. Vuit ferits han rebut l’alta en les últimes hores.

En la seva primera compareixença pública després de l’atemptat, Vladímir Putin ha assenyalat Ucraïna, de qui ha dit que buscava que els terroristes poguessin escapar cap al seu territori a través d’un «passadís», és a dir, un accés habilitat a la mateixa frontera, que segons ell hauria preparat Ucraïna. «Els quatre autors directes de l’atac terrorista, tots els que van disparar i van matar persones, van ser trobats i detinguts. Es van intentar amagar i es van desplaçar cap a Ucraïna», ha remarcat.

Dia de dol nacional

Després de demanar cooperació antiterrorista a Occident, el president rus ha denunciat aquest «acte terrorista, sagnant i bàrbar», i ha anunciat que avui serà dia de dol nacional: «Tots els autors, organitzadors i els que van encarregar aquest crim rebran un càstig merescut i inevitable, siguin els que siguin i independentment que els hagin enviat», ha advertit en l’al·locució televisiva. Prèviament, tant els Estats Units com el Regne Unit van advertir de la possibilitat que hi hagués un atemptat en actes multitudinaris a Moscou, una cosa que el Kremlin va considerar que era un intent de «desestabilitzar» Rússia.

Mentrestant, les forces de seguretat van seguir ahir, una vegada extingides les flames, «amb la inspecció del recinte i la confiscació de proves materials» i l’estudi de les gravacions de les càmeres que van captar el tiroteig.

L’agència ha confirmat que els atacants van fer servir durant l’atemptat «un líquid inflamable per incendiar el local de la sala de concerts» mentre disparaven als espectadors amb armes automàtiques que «han sigut descobertes i confiscades pels investigadors». Les flames van acabar provocant la caiguda de part del sostre del recinte.

Ciutat blindada

Notícies relacionades

Les cares llargues són habituals als carrers de Moscou després del terrible atemptat de divendres. El voltant del centre comercial està totalment fortificat per les forces de seguretat russes, cosa que no va impedir que alguns moscovites acudissin a deixar flors en honor de les víctimes i que es van dipositar a les tanques que acordonen la zona. Segons informen mitjans russos, els locals s’han bolcat en la campanya de donació de sang per socórrer els ferits i han format llargues cues als centres de recollida que s’han preparat en aquesta ocasió. Des del 2011 que Moscou no patia un atac d’aquesta mena, quan va esclatar un artefacte bomba en un aeroport.

La capital russa, així com regions del país com Vólogda i el Tatarstan, van decretar suspendre tots els esdeveniments esportius i culturals planejats per al cap de setmana. Mentrestant, aeroports, metros i estacions de tren ha doblat la vigilància i els registres a passatgers.