La defensa europea

Brussel·les assigna 500 milions per produir munició

La Comissió subvencionarà 31 projectes, dos de l’espanyola Rheinmetall Expal

Brussel·les assigna 500 milions per produir munició

Silvia Martinez Gemma Casadevall

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

La Comissió Europea comença a concretar el seu suport a la indústria europea de la defensa amb vista a accelerar i augmentar la capacitat de producció de munició. Ahir va confirmar l’assignació de 500 milions d’euros a 31 projectes desenvolupats a 15 països de la UE i Noruega, entre aquests dos de l’empresa espanyola Rheinmentall Expal, per valor de 23,8 milions d’euros. L’objectiu: fabricar per a finals d’any 1,7 milions de projectils i superar els 2 milions per a finals del 2025.

"És la primera vegada que utilitzem el pressupost de la UE per recolzar les capacitats de producció industrial de defensa. Sense precedents. El senyal que enviem és clar: Europa està disposada a produir més, més ràpidament i junts com a europeus", va destacar en un comunicat el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton. "Es tracta de passos importants per invertir més, millor, junts i com a europeus" va afegir la vicepresidenta Margrethe Vestager.

Els projectes seleccionats inclouen cinc àmbits –explosius, pólvora, projectils, míssils i certificació d’assajos i reacondicionament–, tot i que el principal coll d’ampolla a la cadena de subministrament afecta la producció de pólvora i explosius, essencials en fabricació dels projectils. A aquests dos elements se’ls assignaran tres quartes parts del programa. L’espanyola Rehintemall Expal disposarà de 19,06 milions per a la fabricació de pólvora i d’uns altres 4,75 milions per a la producció d’acoblaments de projectils.

Segons els càlculs fets per Brussel·les, els 513 milions d’euros del pressupost europeu assignats permetran mobilitzar, per mitjà de cofinançament, un total de 1.400 milions i s’esperen que els acords de subvenció amb les empreses seleccionades es firmin al maig.

Notícies relacionades

Triangle de Weimar

L’anunci que s’adquiriran més armes i munició per a Ucraïna i que es faran servir per a això els béns congelats de Rússia, per part de l’alemany Olaf Scholz, i la garantia que Occident "no prendrà la iniciativa per a una escalada", per part del francès Emmanuel Macron, van ser les conclusions de la cimera de l’anomenat Triangle de Weimar ahir a Berlín. La data elegida per a la cita entre els líders alemany, francès i el polonès Donald Tusk, els tres països del grup, era més que estratègica. Coincidia amb el primera jornada electoral a Rússia i el seu propòsit era concloure successius desacords de l’eix franco-alemany.