Biden i Trump es garanteixen les nominacions per a les presidencials

El líder demòcrata i el republicà tenen prou delegats per ser candidats

Biden i Trump es garanteixen les nominacions per a les presidencials

Idoya Noain

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Des de dimarts a la nit és matemàtic. Joe Biden i Donald Trump tenen ja prou delegats per ser elegits candidats presidencials en les convencions d’estiu dels seus respectius partits. Està segellada així, tret d’un episodi de força major, la reedició del duel del 2020, que va guanyar el demòcrata i, malgrat continuar negant-ho, va perdre el republicà. És un retrobament que no desitjaven i que no entusiasma la majoria dels nord-americans, es produeix entre vells coneguts i té alhora caràcter històric.

Han sigut les primàries a Geòrgia en el cas de Biden i en aquest estat frontissa fonamental al novembre i en els de Mississipí, Hawaii i Washington en el cas de Trump les que els han fet creuar el llindar de la meitat de delegats que, a la pràctica, formalitza la seva candidatura. Això, no obstant, ja es donava per fet des de fa temps, especialment després que tots dos arrassessin en el superdimarts i es retiressin Nikki Haley en el camp republicà i, en una rivalitat que havia sigut més intranscendent, Dean Philips en el demòcrata.

Encara queden més primàries i la formalització de la selecció en la convenció republicana el juliol a Milwaukee i la demòcrata a Chicago a l’agost, però els dos rivals ja són candidats de fet. I tot i que Biden ja estava utilitzant al seu favor la maquinària del Comitè Nacional Demòcrata, el pas és més important encara per a Trump, que va en seriós desavantatge en termes de recaptació i diners disponibles per a la campanya. Les formacions són fonamentals en qüestió tant de fons com d’organització i mobilització sobre el terreny. I el Comitè Nacional Republicà va culminar fa uns dies una remodelació del lideratge i va col·locar a les tres principals posicions de lideratge elegits i lleials seus, incloent com a copresidenta la seva nora Lara (casada amb el seu fill Eric) i Chris LaCivita, el seu principal estrateg de campanya, que serà el cap financer.

El duel i les omissions

Notícies relacionades

"Em sento honrat que l’àmplia coalició de votants que representa la rica diversitat del Partit Demòcrata arreu del país hagin tornat a posar una vegada més la seva fe en mi per liderar el nostre partit i el país en un moment en què l’amenaça que representa Trump és més gran que mai", va dir en un comunicat Biden.

El demòcrata replicava el tema que ha fet central a la seva campanya i que va llançar en el discurs sobre l’estat de la Unió, recordant els assalts de Trump a la democràcia nord-americana i l’última transició pacífica de poder i advertint tant sobre el seu passat com sobre els perills d’una deriva autoritària en un possible segon mandat. També obviava els vots de protesta que està rebent, especialment per mantenir el seu suport a Israel en la guerra contra Hamàs així que s’agreuja la tragèdia i la crisi humanitària a Gaza, i els dubtes que presenten els seus 81 anys.