Eleccions o referèndum

Eleccions o referèndum

Europa Press/Contacto/Julia Nikhinson - Pool via C

1
Es llegeix en minuts
Rafael Vilasanjuan
Rafael Vilasanjuan

Periodista

ver +

¡Preparem-nos! Arrenca una campanya electoral cap a la Casa Blanca que no serà distant ni aliena. Del que passi no depèn només qui acabi ocupant el despatx oval, l’efecte esquitxarà en les qüestions candents de l’agenda global, des de la guerra a Ucraïna fins al canvi climàtic i la polarització.

L’anomenat Superdimarts havia d’obrir la disputa en cadascun dels dos partits, però va resultar que la va tancar. Va donar a entendre que en el bàndol republicà ningú pot tossir a l’oïda de Trump, que inclou tot l’espai conservador i que amenaça amb revenja a la derrota que encara ara no accepta. En el bàndol demòcrata, malgrat que Joe Biden per ser el president en actiu ha d’acudir a un segon mandat, el cert és que a ningú l’hagués sorprès si ell mateix hagués propiciat un relleu. Però no és així i el que tenim ara és que la campanya que anava a iniciar-se en el si dels dos partits se centrarà en una batalla directa a favor o contra Trump.

Notícies relacionades

Les enquestes de moment avancen cap a la regressió. No és una cosa exclusiva de la primera potència mundial. Mentre divendres passat celebràvem una jornada a favor de la igualtat d’homes i dones, a Irlanda guanya el vot negatiu a fer que això mateix es reflecteixi a la seva constitució. A Llatinoamèrica avancen els populismes i a Europa creix el temor de l’avanç del vot ultra. Aquest és el perill de la regressió, perquè, tot i que la democràcia americana tingui capacitat per poder frenar l’impuls més radical d’un president histriònic, el soroll i els efectes que genera a l’agenda global poden ser devastadors.

Por això, tot i que Biden no sigui el millor candidat possible per guanyar-lo, en el seu discurs de l’estat de la nació va explicar amb fúria que hi ha molt en joc i que la seva centralitat és el que pot continuar generant certa estabilitat. Si les eleccions es plantegen així, més que una lluita sectària seran un referèndum, a favor o en contra de la democràcia. I no ens enganyem, el dilema no és només americà, el resultat ens afectarà a tots.