Sud-àfrica denuncia Israel per violar les mesures dictades per la Haia

El Govern de Pretòria insisteix a sol·licitar el "cessament immediat" de les hostilitats contra els palestins a la Franja de Gaza

Sud-àfrica denuncia Israel per violar les mesures dictades per la Haia

ERNESTO EKAIZER

1
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

Sud-àfrica, que va rebre el 26 de febrer passat l’informe d’Israel sobre les presumptes mesures adoptades per complir les mesures ordenades el 26 de gener pel Tribunal Internacional de Justícia, va presentar aquest dimecres, 6 de març, una sol·licitud de noves mesures d’emergència entre les quals destaca el "cessament immediat de totes les hostilitats a Gaza" després de denunciar que el Govern de Benjamin Netanyahu ha incomplert les disposicions per evitar el "possible genocidi". El Govern sud-africà demana aquestes mesures cautelaríssimes davant l’agreujament de la situació per la fam que està acabant amb la vida de nadons i nens. Sud-àfrica no creu necessari convocar una audiència per resoldre aquestes mesures, tot i que no s’hi oposarà si el TIJ així ho disposa.

Notícies relacionades

"Israel està massacrant ara palestins famolencs que busquen menjar per als seus nens en procés de mort lenta. L’així anomenada massacre de la farina del 29 de febrer del 2024 en la qual van matar 118 palestins i 760 van rebre ferides ha sigut la més gran d’aquestes matances fins ara". Segons afirma, aquests fets violen el disposat sobre el genocidi el passat 26 de gener pel TIJ. La primera mesura urgent és que el TIJ, aquesta vegada, a diferència del 26 de gener passat, ordeni que "tots els participants en el conflicte han d’assegurar que tots els combats i hostilitats cessin immediatament, i que tots els ostatges i detinguts siguin posats en llibertat immediatament".

L’essencial: "Israel prendrà mesures immediates i efectives per permetre la prestació de serveis bàsics i assistència humanitària que es necessiten amb urgència per fer front a la fam i les condicions de vida adverses que enfronten els palestins a Gaza, mitjançant: 1. Suspendre immediatament les seves operacions militars a Gaza; 2. Aixecar el bloqueig de Gaza; 3. Deixar sense efecte totes les altres mesures i pràctiques existents que directament o indirectament tinguin l’efecte d’obstruir l’accés dels palestins a Gaza a l’assistència humanitària i els serveis bàsics; i 4. Garantir el subministrament d’aliments, aigua, combustible, allotjament, roba, higiene i sanejament adequats i suficients, juntament amb assistència mèdica".

Temes:

Gaza Govern Israel