Zelenski i Mitsotakis surten il·lesos d’un atac amb drons russos a Odessa

Es tracta del primer bombardeig en què es registren explosions a centenars de metres d’un alt càrrec polític aliat de Kíiv durant la seva visita a Ucraïna

Zelenski i Mitsotakis surten il·lesos d’un atac amb drons russos a Odessa
2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Escalada bèl·lica sense precedents de Rússia a Ucraïna. L’Exèrcit del Kremlin va portar a terme, a primera hora de la tarda, un atac amb drons contra Odessa, la gran ciutat portuària ucraïnesa a la vora del mar Negre, justament durant una visita del primer ministre de Grècia, Kyriakos Mitsotakis, que es trobava en aquell moment acompanyat pel president Volodímir Zelenski. En els dos anys transcorreguts des de l’inici de la invasió, mai s’havia produït un bombardeig en el qual es registressin explosions a només uns centenars de metres d’alts càrrecs polítics aliats del Govern de Kíiv durant la seva estada al país eslau.

Tot just produir-se les deflagracions, el comboi en el qual viatjava Mitsotakis es va desviar de la ruta prevista, d’acord amb les instruccions que li anava donant la seguretat ucraïnesa. No es van produir baixes o ferits entre els integrants i de seguida, després de l’incident, els dos presidents van reprendre la seva agenda de treball i van celebrar la trobada que tenien prevista. Aquest acte també va ser interromput per les alarmes aèries originades per un nou atac amb míssils balístics llançat per l’Exèrcit de Rússia contra la localitat.

"Hem sentit el so de les sirenes i hi ha hagut explosions que s’han produït molt a prop de nosaltres", va explicar el mandatari grec durant la roda de premsa posterior a la trobada. "No hem tingut temps d’anar al refugi", va continuar, visiblement emocionat. "Aquest nivell de brutalitat, del qual són víctimes ciutadans pacífics, causa tristesa i indignació: estic sorprès per la terrible imatge de la destrucció causada per Rússia, i per la indomabilitat i el coratge del poble ucraïnès", va dir.

Al seu costat, Zelenski va carregar amb duresa contra l’invasor: "Hem vist l’atac d’avui, poden veure amb qui estem tractant, no els importa on colpegen a militars o a civils". El cap de l’Estat ucraïnès va admetre desconèixer els detalls de la incursió, tot i que va informar de l’existència de "morts i ferits".

Advertència o coincidència

Notícies relacionades

Queda per aclarir la incògnita de si l’atac rus va ser deliberat, a tall d’advertència d’un Kremlin cada vegada més encoratjat davant l’evolució de la guerra, o si es va tractar d’una coincidència. En el passat, personatges vinculats al Kremlin com Maria Zakhàrova s’han arribat a vanagloriar de poder carregar contra polítics occidentals durant les seves visites a Ucraïna si així ho desitjaven els comandaments militars russos. "Les dues opcions són viables, és difícil saber-ho", considera Carmen Claudín, investigadora sènior associada del Barcelona Centre for Foreign Affairs CIDOB. Aquesta experta recorda que hi ha canals de comunicació entre els dos exèrcits per evitar incidents similars durant els intercanvis de presoners.

El bombardeig es va produir a penes hores després que els avions no pilotats ucraïnesos infligissin una nova derrota a la Marina de Rússia i enfonsessin un altre vaixell de guerra que navegava a les proximitats de la península de Crimea, que l’Executiu de Kíiv considera com a territori ocupat.